Hlavní obsah

Rusko se hospodářských důsledků války s Irákem nebojí

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská vláda neočekává velké otřesy národního hospodářství kvůli možné válce proti Iráku. "S měnovými rezervami ústřední banky ve výši 53,1 miliard dolarů se dá veškeré kolísání zvládnou," prohlásil v pondělí v ruské televizi vicepremiér a ministr financí Alexej Kudrin.

Foto: Patrik Pařízek

Dětští návštěvníci na výstavě o Velikonocích

Článek

Podle něj je samozřejmé, že kterékoliv národní hospodářství vliv takové vojenské akce pocítí. "My jsme se však připravili a této války se dnes neobáváme," řekl Kudrin. Vysoká cena ropy naopak přinese ruským firmám dodatečný zisk. Ten by však měl být podle Kudrina výše zdaněn, aby se zabránilo zvýšení inflace.

Rubl konečně stabilní

Ruský ministr financí se také nedomnívá, že by válka ohrozila stabilitu amerického dolaru.

"Nepovede to k žádnému dramatickému poklesu kurzu," řekl. Zároveň poukázal na již několik týdnů trvající stabilitu rublu, který si poprvé po letech držel svůj kurz vůči dolaru. Aktiva v rublech jsou dokonce částečně výhodnější než aktiva v dolarech, konstatoval ministr.

Irák Rusku ještě dluží až 10 mld. dolarů

Ještě z dob Sovětského svazu dluží Irák Rusku mezi sedmi až deseti miliardami dolarů. V uplynulých letech, kdy bylo vyhlášeno embargo OSN na obchod s Irákem, připadlo na 40 procent povolených obchodů z Iráku právě na Rusko. Loni se vzájemný obrat zboží mezi oběma zeměmi pohyboval kolem jedné miliardy euro (asi 31 miliard korun). Rusko do Iráku vyvezlo především lékařské zařízení, stroje a dopravní prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám