Hlavní obsah

Rusko loni vytěžilo nejvíc ropy v postsovětské éře

– Moskva

Těžba ropy v Rusku loni stoupla o zhruba jedno procento a za celý rok dosáhla nového postsovětského maxima. Celoroční průměr těžby vzrostl z předloňských 10,15 miliónu barelů za den na 10,27 miliónu barelů. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na ruské ministerstvo energetiky.

Článek

Ruská těžba zemního plynu se loni zvýšila o 3,1 procenta na 670,54 miliardy krychlových metrů. Produkce Gazpromu, největšího těžaře plynu v zemi, stoupla jen nepatrně na 509,66 miliardy kubíků, což bylo 1,2 miliardy kubíků nad předloňskou úrovní, uvedlo ministerstvo.

Těžba ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje přední zdroj příjmů ruské státní pokladny. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do České republiky.

Rusko si jakožto největší producent ropy na světě udržuje náskok před Saúdskou Arábii, přestože ta loni v létě produkci kvůli výpadkům dodávek z Libye dočasně zvedla těžbu k deseti miliónům barelů denně. Ke konci roku ji však podle průzkumů agentury Reuters snížila zpět směrem k devíti miliónům barelů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám