Hlavní obsah

Ruská sleva na plyn je léčka, řekl ukrajinský premiér

Aktualizováno

Rusko navrhlo Ukrajině zhruba čtvrtinové snížení nynější ceny za plyn - o 100 dolarů (přibližně 2000 korun) méně za tisíc krychlových metrů. Kyjev ale tento návrh odmítl. Podle listu Ukrajinska pravda to na středečním zasedání ukrajinské vlády řekl premiér Arsenij Jaceňuk, podle něhož ukrajinská strana trvá na podepsání nového kontraktu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

"Rusko nám předložilo návrh ohledně snížení ceny plynu o 100 dolarů, s takzvanou slevou. Chci rovnou oficiálně prohlásit, že tyto ruské léčky známe. Slevu stanovuje a ruší vláda Ruské federace," uvedl Jaceňuk s poukazem na to, že by tak Moskva mohla kdykoli od "slevy" ustoupit.

"Proto náš návrh byl, je a zůstane stejný: změny ve smlouvě," zdůraznil předseda ukrajinské vlády.

"Jestliže je plyn politickou zbraní, pak je jasné, že jde o politickou zbraň v rukou ruské vlády. A jestliže je plyn, jako je tomu v celém světě, zboží, pak my obchodujeme na základě kontraktů, a ne na základě toho, líbí-li se Rusku ukrajinská vláda nebo ne," prohlásil Jaceňuk.

Spor o plyn vypukl mezi Ruskem a Ukrajinou počátkem dubna, kdy Moskva zrušila předchozí slevy, které poskytla režimu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče mimo jiné za pronájem sevastopolské námořní základny na mezitím anektovaném Krymu. Cena plynu pro Ukrajince tak prudce vzrostla z 268,50 na 485,50 dolaru za tisíc metrů krychlových.

Chtějí platit předem

Rusové požadují, aby Ukrajinci zaplatili dluhy za předchozí dodávky, a také žádají platby za další dodávky předem. Kyjev naopak odmítá Ruskem stanovenou novou cenu plynu a zpochybňuje výši svého dluhu. Nicméně ukrajinská společnost Naftogaz minulý měsíc část ruských pohledávek splatila.

Šéf ruského plynárenského podniku Gazprom Alexej Miller podle ruských agentur po schůzce s evropským komisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem oznámil, že Rusko posunulo termín, odkdy má Ukrajina platit za ruský zemní plyn předem, na 16. června. [celá zpráva]

Moskva původně hrozila, že už od 3. června zastaví dodávky plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev nezačne platit předem. Termín ale opakovaně posunula.

Reklama

Související články

Ukrajina zaplatila Rusku část dluhu za plyn

Ukrajinská státní společnost Naftogaz předložila potvrzení o tom, že zaplatila Rusku 786 miliónů dolarů (15,8 miliardy korun) z dluhu za plyn. Částka pokrývá...

Výběr článků

Načítám