Hlavní obsah

ŘSD se vymáhání mýtných dluhů vyplatí, přijde si na 40 miliónů

Praha

Vybírání nedoplatků na mýtném se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v dlouhodobé perspektivě vyplatí, uvedl ředitel úseku provozovatele elektronického mýta Václav Nestrašil. Ředitelství podle předběžných propočtů odhaduje, že na doplatcích do roku 2015, do kdy bude platná rámcová smlouva s advokátní kanceláří Němec, Bláha, Navrátilová a společností BSP Lawyers Partners, vybere zhruba sto miliónů korun. Po odečtení hodnoty této zakázky tak ŘSD zbude 40 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Opačný názor ohledně vybírání nedoplatků na kamiónovém mýtném a jeho výhodnosti pro stát má sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia. S ŘSD se nyní sdružení pře o poslední vlnu výzev k doplacení mýtného, kterou ředitelství prostřednictvím najatých advokátů rozeslalo koncem října.

Podle sdružení tyto výzvy obsahují neúměrné množství chyb ve vyúčtování nedoplatků a dopravce vyzvalo, aby je neplatili. Zatím poslední vyúčtování nezaplaceného mýtného podle sdružení dopravců obsahuje až 50procentní chybovost.

Podle Nestrašila ředitelství prý eviduje zhruba miliónové nedoplatky každý měsíc. Za dva roky spolupráce s BSP a kanceláří Němec, Bláha, Navrátilová už ŘSD od dopravců vybralo 20 miliónů korun.

Loni rekordní výběr na mýtném

Nedoplatky na mýtném představují jen malou část z celkových výnosů elektronického mýtného systému. Jeho prostřednictvím se v minulém roce vybralo rekordních 8,13 miliardy korun.

Placení elektronického mýtného od roku 2007 podléhají všechna vozidla s hmotností nad 12 tun. Od roku 2010 se mýtná povinnost rozšířila také na všechny automobily s hmotností nad 3,5 tuny a vloni přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy.

Reklama

Výběr článků

Načítám