Hlavní obsah

ŘSD bude mít příští rok na přípravu staveb k dispozici 3,5 miliardy

– Praha

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude mít v příštím roce na projektovou přípravu a výkupy pozemků téměř dvojnásobek obvyklé částky. Rozpočet státní organizace počítá s částkou 3,5 miliardy korun, uvedl generální ředitel ŘSD David Čermák. Běžně ředitelství při přípravě projektů hospodaří s částkou kolem dvou miliard korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V příštím roce tak začnou projektové přípravy na výstavbu rychlostních silnic R3 na jihu Čech a R11 u hranic s Polskem. Velká část projektů, na které budou peníze směřovat, již prošla výběrovým řízením. V prosinci ŘSD vybralo dodavatele pro vypracování 16 projektů na rychlostní komunikace a příští rok by měly přibýt rámcové smlouvy na geologický průzkum a také další tendry.

Mimořádně vysoká finanční injekce do projektové přípravy v sobě zahrnuje prostředky, které se ŘSD nepodařilo vyčerpat letos.

Více staveb na jihu Moravy

Jedním z restů, které by ŘSD chtělo v příštím roce napravit, je rozvoj silniční infrastruktury v Jihomoravském kraji. Ten se v současnosti ocitl mimo hlavní dění a jediné, čím se zde ředitelství zabývá, je městský okruh v brněnské části Žabovřesky.

Rychlostní silnice R3 má navazovat na připravovanou dálnici D3 na České Budějovice a pokračovat v jižním směru na hraniční přechod Dolní Dvořiště. Poslední úsek by podle předběžných předpokladů ŘSD měl být uvedený do provozu koncem roku 2018. Podobně silnice R11 má navazovat na hradeckou D11 v úseku mezi Jaroměří a hranicemi s Polskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám