Hlavní obsah

Rozpočet skončil letos poprvé ve schodku

• Aktualizováno

Státní rozpočet skončil poprvé v letošním roce ve schodku. Ke konci května činil 9,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. V dubnu vykázal rozpočet ještě přebytek skoro 27 miliard korun. I tak jde o nejlepší květnový výsledek minimálně od roku 2000, loni v květnu schodek činil téměř 40 miliard korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bilance státního rozpočtu v období leden až květen za jednotlivé roky.

Článek

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 34,4 miliardy na 476,3 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 19,5 miliardy korun na 220 miliard korun.

Výdaje meziročně stouply o 4,1 miliardy korun na 485,8 miliardy korun. V samotném květnu výdaje ovlivnilo vyplacení zálohy regionálnímu školství ve výši 13,1 miliardy korun. Ta byla loni vyplácena již v dubnu.

Inkaso DPH ke konci května činilo 97 miliard korun.

„Meziroční růst výběru DPH o 8,9 procenta naznačuje nejen možné snížení daňových úniků, ale hlavně solidní rozjezd ekonomické aktivity,“ komentuje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Na růstu výběru spotřební daně o 7,1 miliardy na 61,1 miliardy korun se podílelo zejména inkaso daně z tabákových výrobků, které dosáhlo 26,2 miliardy a meziročně vzrostlo o 5,1 miliardy. Relativně vysoké plnění souvisí s předzásobením tabákovými výrobky kvůli zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna.

Na sociálních dávkách stát vydal z rozpočtu ke konci května 198,4 miliardy korun, což je meziroční růst o zhruba miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám