Hlavní obsah

Rozpočet se v září dostal do schodku 2,8 miliardy. Stát letos hospodaří s rezervou

• Aktualizováno

Státní rozpočet se v září dostal do schodku 2,8 miliardy korun, zatímco v srpnu hospodaření státu skončilo s přebytkem 19 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci září od roku 2008. Výsledkům pomáhá růst ekonomiky i dočerpávání dotací z EU.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu leden-září

Článek

Loni v září byl rozpočet ve schodku 34,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Podle analytiků lze očekávat, že rozpočet za celý letošní rok dopadne lépe.

Letos byl kromě září schodek rozpočtu v dubnu (0,4 miliardy korun) a v květnu (22,1 miliardy korun).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příští rok bude těžší, varují ekonomové

"Náš výhled nadále předpokládá, že rozpočet na konci roku skončí ve schodku 70 miliard korun. Deficit ale může být i nižší, čemuž dnešní údaje nahrávají," uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Vláda by ale podle něj neměla zapomenout na to, že v příštím roce bude růst ekonomiky pravděpodobně podstatně nižší.

Za současné situace tak není podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška problémem financovat zvýšení platů ve státní sféře, zvýšení důchodů a vyšší transfery příspěvkovým organizacím.

"Jediným problémem může být návykovost ekonomických subjektů na valorizaci všemožných plateb, která při nulové inflaci není samozřejmostí. Letošní rozpočet již s velkou pravděpodobností dopadne proti plánu lépe. Pro příští rok bude ale nepřekročení plánovaného schodku složitější," upozornil.

Pomáhají peníze z EU

Celkové příjmy rozpočtu stouply v září meziročně o 82,2 miliardy na 908,5 miliardy korun. Na tom se podílely zejména příjmy z EU fondů, které vzrostly meziročně o téměř 53 miliard korun.

Podle ministerstva financí výsledky rozpočtu potvrzují oživení české ekonomiky. Příjmy rozpočtu z daně z příjmu právnických osob podle úřadu stouply meziročně o 12 procent na 78,5 miliardy Kč a jsou tak za devět měsíců roku nejvyšší od vypuknutí finanční krize v roce 2008. Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouplo o 0,4 miliardy na 166,7 miliardy korun.

Celkové výdaje rozpočtu stouply meziročně o 50,5 miliardy na 911,3 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal 373,3 miliardy korun, což je meziroční růst o 9,1 miliardy korun.

V souvislosti se zrychleným čerpáním peněz z fondů EU stouply ke konci září i investiční výdaje rozpočtu, a to o 28,9 miliardy na 88,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám