Hlavní obsah

Rozhodují ne jen kvalita, ale i investice do designu

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne jen kvalita, cena v poměru k výkonu a inovace, nové technologie za desítky miliónů, ale především totální změna v designu výrobků. To je jediná možnost, jak prorazit v globální konkurenci, obzvláště v současné krizi, kdy řada obchodních vazeb padá a naopak je šance navázat nové, píše pondělní Právo.

Foto: archív, Právo

Nové designové modely Prim Manufacture 1949 se představily v hlavní bruselské budově Evropské komise v rámci výstavního cyklu Českýma očima

Článek

Uvědomuje si to stále více firem, což se mimo jiné projevuje v jejich rostoucím zájmu o designové poradenství a audit, které zprostředkovává agentura CzechTrade. Zároveň podporuje české značky při jejich designových prezentacích v zahraničí.

Jednou z nich, která se nekompromisně vydala touto cestou, jsou i tradiční české mechanické hodinky Prim Manufacture 1949 z Nového Města nad Metují.  „Zboží nemůže být jen kvalitní, ale musí hlavně dobře vypadat a vyjadřovat individualizaci, po které touží stále více lidí. Zkrátka moderní a originální design hraje v odbytu prim,“ říká Jiří Helikar, ředitel Elton hodinářská a.s., která primky v Novém Městě nad Metují vyrábí. Tato hodinářská továrna jako jedna z mála na světě schopna na míru vyrobit na jednom místě hodinky kompletně od začátku do konce.

Nové designové modely Prim Manufacture 1949 se představily v hlavní bruselské budově Evropské komise v rámci  výstavního cyklu Českýma očima, na kterém se podílela agentura na podporu obchodu CzechTrade.

Speciální edice primek z Nového Města nad Metují se prodává v zahraničních autosalonech Škody Auto. “Konkrétně pro tento design si automobilka vyhradila exklusivitu,” upřesnil Helikar. To, co rozhodlo o kontraktu na řádově tisíc hodinek, byl především originální design.

Ve vyšších sférách, od Adidasu po Lamborgini

Nové modely Prim Manufacture 1949 připravili kreativici, kteří se podíleli se na designu věhlasných značek Adidas, Davidoff, Ford, Lamborgini, Audi, VW, Škoda Auto. Originální designové nábytkové kreace studia Olgoj Chorchoj, které nové primky spoluvytvářelo, jsou ve sbírkách New Yorku; další designér - Peter Olah je zase automobilovým konstruktérem ve Škodě Auto, pracoval pro Audi a Lamborgini.

Prim Manufacture 1949 se vyrábí na míru z kvalitní nerez oceli, případně ze zlata či platiny s dozdobením brilianty a českými granáty, řádově za desetitisíce korun. U všech modelů je safírové kování nebo cylindrické sklo. Zákazníky si nacházejí mezi významnými podniky, šéfy firem, magnáty a politiky.

Za statisíce korun

Relativně velký zájem je o hodinky z osmnáctikarátového zlata, které přijdou na 260 000 až 450 000 korun. Letos již bylo vyrobeno pět kusů a na dalších více než desítku kusů má továrna objednávky. Jedná se o mimořádnou, limitovanou edici k 60. letému výročí zahájení výroby hodinek v Novém Městě nad Metují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám