Hlavní obsah

Rosněfť postaví plynovod v iráckém Kurdistánu

Největší ruská ropná společnost Rosněfť bude investovat miliardu dolarů (21,8 miliardy korun) do výstavby plynovodu v iráckém Kurdistánu s cílem podpořit region před referendem o nezávislosti 24. září a upevnit si postavení ve slibném regionu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Logo ruské státní společnosti Rosněfť na budově centrály v Moskvě

Článek

Autonomní Kurdistán vyváží ropu nezávisle na Bagdádu od roku 2014. Státní Rosněfť má zájem stát se stěžejním hráčem v jednom z nejnovějších a nejrychleji se rozvíjejících regionů světa. Letos už oblasti poskytla úvěry kryté budoucími dodávkami ropy v řádu miliónů dolarů. Počátkem června se s kurdskou vládou dohodla na průzkumu a rozvoji pěti ropných polí.

Nyní Rosněfť vykročila i do sféry zemního plynu, do výstavby plynovodu bude investovat více než jednu miliardu dolarů. Ruská společnost si tím plní své ambice ve sféře plynárenského sektoru, už dlouho se snaží postavit domácímu konkurentu Gazprom a dodávat zemní plyn do Evropy.

Exportní kapacita plynovodu by měla činit až 30 miliard metrů krychlových ročně, což představuje zhruba šest procent evropské poptávky po zemním plynu a jednu šestinu stávajícího ruského vývozu plynu. Podle plánu má plynovod začít zásobovat Kurdistán v roce 2019, export by měl zahájit o rok později.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám