Hlavní obsah

Ropný koncern BP vykázal rekordní ztrátu, dividendu zkrouhnul na polovinu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ropný koncern BP (dříve British Petroleum) poprvé od roku 2010 snížil dividendu – rovnou na polovinu. Reaguje tak na rekordní ztrátu ve druhém čtvrtletí v důsledku koronavirové krize a propadu cen ropy. Firma vykázala ztrátu 6,7 miliardy dolarů (149 miliard korun), v loňském období stejného roku vykázala zisk 2,8 miliardy (62,3 miliardy korun).

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo BP u čerpací stanice v Klotenu

Článek

Společnosti se příliš nedařilo ani v prvním čtvrtletí, kdy zaznamenala propad zisku o 66 procent na 791 milionu dolarů (17,6 miliardy korun). V červnu proto oznámila, že do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. V praxi tak o práci přijde zhruba 10 tisíc lidí.

Společnost přikročila ke snížení dividendy naposledy v roce 2010. Šlo o reakci na havárie plošiny Deepwater Horizon. Likvidace škod stála firmu téměř miliardu dolarů, hodnota firmy se propadla o 67 miliard.

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Ekonomika

Při vrtání v Mexickém zálivu 22. dubna 2010 se plošina potopila kvůli výbuchu, k němuž došlo o dva dny dříve. Z vrtu následně začalo unikat velké množství ropy, což vedlo ke vzniku největší ropné skvrny na americkém pobřeží v dějinách USA. Únik ropy společnost zastavila až v polovině července.

Energetická společnost BP se zaměřuje na ropné produkty, zemní plyn a fotovoltaiku. Na německém a lucemburském trhu provozuje benzinové čerpací stanice Aral, jež v minulosti fungovaly i v Česku. Ve Velké Británii provozuje benzinky Castrol. Společnost byla založena v roce 1909 jako Anglo-Persian Oil Company pro účely těžby ropy v Persii, dnešním Íránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám