Hlavní obsah

Za katastrofu v Mexickém zálivu zaplatí těžaři rekordní pokutu 4,5 miliardy dolarů

Novinky, pit
Londýn
Aktualizováno

Britský ropný koncern BP zaplatí za ekologickou nehodu v Mexickém zálivu z roku 2010, způsobenou explozí a následným požárem ropné plošiny Deepwater Horizon, rekordní pokutu 4,5 miliardy dolarů (90 miliard Kč). Jde o zdaleka nejvyšší pokutu svého druhu v americké historii.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti v rámci dohody stáhlo žalobu za 11 trestných činů v souvislosti se smrtí zaměstnanců a za jeden trestný čin maření vyšetřování. BP v tomto směru přiznalo vinu.

Pokuty bude společnost splácet pět až šest let.

Zkáza vrtné plošiny Deepwater Horizon, která se udála 20. dubna 2010 u jihovýchodního pobřeží Louisiany a při níž uniklo do moře téměř pět miliónů barelů ropy, se stala nejhorší ekologickou katastrofou v dějinách Spojených států. Únik ropy z vrtu v hloubce 1500 metrů se podařilo zastavit pomocí krytu až v polovině července.

Obrovská ropná skvrna se nekontrolovaně šířila a znečistila pobřeží pěti amerických států, včetně ekologicky citlivých mokřadů v deltě Mississippi. Ekologové odhadují dobu regenerace Mexického zálivu a jeho okolí na několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám