Hlavní obsah

Ropa zdražuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/New York

Ceny ropy se v pondělí zvyšují, výpadky v dodávkách suroviny z Libye totiž prohloubily obavy z nedostatečného zásobování trhu. Cena severomořské ropy Brent krátce před 17:00 SELČ vykazovala nárůst zhruba o 1,1 procenta na 112,97 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala téměř 0,8 procenta na 107,76 dolaru za barel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Libyjská Národní ropná společnost (NOC) v pondělí varovala, že její ropná zařízení čelí „bolestivé vlně uzavírek”. Už v neděli firma uvedla, že těžbu a přepravu ropy v zemi zasáhly demonstrace.

„Protože jsou globální dodávky ropy tak napjaté, i ten nejmenší výpadek pravděpodobně bude mít výrazný dopad na ceny," uvedl podle agentury Reuters analytik Jeffrey Halley ze společnosti OANDA.

Lipavský: Česko chce během předsednictví EU řešit odstřihnutí od ruské ropy

Domácí

V Libyi, kterou už mnoho let zmítá politická nestabilita, vzrostlo znovu napětí v březnu, když parlament na východě země podpořil vznik nové vlády premiéra Fathího Bášághy. Dosavadní premiér Abdal Hamíd Dbaíbá odmítl uznat výsledek hlasování zákonodárců a předat moc nové vládě. Tím se znovu prohloubil konflikt mezi východem a západem země, protože Dbaíbá má silnou pozici v Tripolisu a okolí.

Pod záštitou OSN jednali minulý týden v Egyptě představitelé obou znepřátelených frakcí, rozepře ale stále přetrvávají. Agentura Reuters v neděli uvedla, že demonstranti znemožnili nakládku ropného tankeru v přístavu na východě země.

Kolumbie nabízí Evropě dodávky ropy, plynu i uhlí

Válka na Ukrajině

Analytik Satoru Jošida z makléřské firmy Rakuten Securities upozornil, že zdražování ropy ale brzdí obavy z poklesu poptávky v Číně, kde mají na ekonomickou aktivitu negativní dopad opatření proti šíření koronaviru.

K růstu cen ropy přispívají i návrhy na zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie. Ta se už v rámci sankcí zaváděných proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu dohodla mimo jiné tom, že od srpna zcela zakáže dovoz ruského uhlí. Agentura Interfax v pátek oznámila, že těžba ropy v Rusku v první polovině dubna klesla o 7,5 procenta.

Země EU chtějí skoncovat s ruskými energiemi, embargo ale neschválily

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám