Hlavní obsah

Ropa opět láme rekordy, dostala se nad 113 dolarů za barel

Ropa v úterý prolomila další historické rekordy. Barel americké lehké ropy se poprvé v historii dostal nad 113 dolarů a severomořský Brent nad 111 dolarů. Růst cen z části podporují problémy na infrastruktuře a další pokles kurzu dolaru, takže cena prolomila důležitou úroveň, na niž mají obchodníci nastaveny další pokyny k nákupu.

Článek

Americká lehká ropa s menšími výkyvy šplhá vzhůru již několik měsíců. Minulý týden se dostala nad 112 dolarů za barel. V úterý se obchodovala na 113,30 dolarech za barel.

Od začátku roku je barel americké ropy dražší zhruba o 17 procent. O víkendu se sešlo několik událostí, které omezily plynulost zásobování, což k růstu cen rovněž přispělo. Vedle problémů v Nigérii, s nimiž trhy už počítají, se minimálně na dvou ropovodech v USA objevily technické potíže, jejichž odstranění se neobešlo bez krátkodobého přerušení dodávek. Uzavřen zůstává kvůli špatnému počasí i část vývozu z Mexika do USA.

Benzín podraží

Rostoucí ceny v posledních dnech se projevují i na čerpacích stanicích. Ty odráží ceny v Rotterdamu. „Nový rekord černého zlata se projevil i v Rotterdamu, tentokrát především u nafty, jejíž cena se výrazně zvýšila,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Nejprodávanější benzín Natural 95 se prodával za průměrných 30,46 koruny za litr. Za motorovou naftu stála 31,05 koruny. „I nadále počítáme se zdražováním ceny benzínu v řádu haléřů až desetihaléřů. Zdražování by se mělo projevit i u nafty,“ uzavřel Čermák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám