Hlavní obsah

Rodiče zaplnili obchody a nakupovali školní potřeby

Právo, hyp, hon
Praha

Zahájení školního roku se kvapem blíží. Takřka po celé republice se včera zaplnily obchody rodiči, kteří svým dětem ještě nekoupili školní potřeby. Někdy nakupovali sami, mnohdy si ale na nákupy vzali s sebou i své děti. Mnozí se kvůli nákupu vrátili z dovolené o den dřív.

Foto: Aleš Honus, Právo

Školní potřeby jsou v papírnictvích nyní tím nejžádanějším zbožím.

Článek

„Do Prahy jsme přijeli z chalupy v Jižních Čechách už v sobotu. chtěli jsme se vyhnout zácpám a náš syn se hrozně těšil, že si bude moci vybrat svoji první aktovku. Do školy se moc těší, ale přece jenom neví, co ho tam čeká. Aby se mu do ní lépe šlo, slíbili jsme, že mu koupíme aktovku, kterou si vybere,“ řekla Právu jedna z maminek budoucího školáka.

Na rodičích bylo ale také vidět, jak nákupy školních potřeb zatěžují rodinný rozpočet. „Malá chtěla novou tašku do školy, ale řekla jsem jí, že bude ještě muset vydržet s tou starou. Stačí, kolik toho musíme nakoupit, a to náš syn půjde za dva roky do školy taky. Budeme muset šetřit,“ posteskla si Právu další maminka.

Na poslední chvíli nakupuje řada rodičů školní potřeby pro své děti také v Ostravě. „Zatím ale žádný nával není, ten očekáváme spíše až v průběhu prvního školního týdne,“ řekla prodavačka jedné z ostravských prodejen.

Matka dvou školou povinných dětí z Ostravy-Hrabůvky Lenka Malá letos za školní potřeby podle svých slov utratila asi tři tisíce korun. „Největší položkou byla aktovka pro starší dceru, která půjde do čtvrté třídy a stará brašna už se jí rozpadá. Hodně jsme utratili také za potřeby do výtvarné výchovy,“ řekla mladá žena. „A to jsme se snažili ušetřit a prošli jsme několik obchodů, protože rozdíly v cenách jsou u některých školních potřeb až dvojnásobné,“ řekla s tím, že část školních potřeb, například sešity, nakupují školy samy. „Loni po nás škola chtěla pět stovek za každé dítě, letos to bude stejné,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám