Hlavní obsah

Roboti všech tvarů a velikostí se předvádějí v Tokiu

– Tokio

Nejen efektivní průmysloví roboti, ale i efektní transformeři jsou od středy k vidění na mezinárodní výstavě v Tokiu. Nejvíce pozornosti ovšem strhávají jiní, jako je Ommni Zero 1000, který předvede chůzi a pak se složí do podoby auta a rozjede se - jako ve filmu.

Článek

Transformer Omni Zero 1000 se umí proměnit do různých tvarů a i během kráčejícího modu může  odklopit hlavu, aby se na něj mohl posadit člověk - většinou zatím jen jeho stvořitel Takeši Maeda.

Foto: Reuters

Pingpong hrající robot Topio zvládá hru proti lidským protihráčům.

Další exponát, který přitáhl pozornost médií, je robotická paže vyvinutá firmou Toyota, kterou je možné kontrolovat pohybem zápěstí. Senzory sledují pohyby lidské ruky a imitují pohyby na základě vyhodnocení naznačeného pohybu a uložené databáze pohybů. 

Cílem je vyvinout umělou ruku, která by se dostala na místa pro člověka nedostupná, ale stále by byla schopná fungovat v plném rozsahu, jako ruka lidská. Prototyp zatím zvládá dokonale jen manipulaci s míčkem, ale podle jeho tvůrců je vše jen otázka času a postupného rozšiřování databáze pohybů.

Foto: Reuters

Motoman umí upéct stejnojmenné tradiční japonské placky.

Výstava robotů se koná v Japonsku každoročně již od roku 1973 a účastní se jí téměř 200 společností z celého světa. Japonsko odhaduje, že trh s roboty vzroste během příštích deseti let na 10 miliard dolarů .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám