Hlavní obsah

Říman: ČR musí stavět nové jaderné reaktory

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli chce Česko zabránit nedostatku elektřiny přibližně v roce 2020, mělo by už nyní rozhodnout o případné výstavbě dalších jaderných reaktorů. Uvedl to ředitel pro rozvoj společnosti ČEZ Jiří Feist. Souhlasí s ním i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Článek

Zahájení stavby by podle něho mělo začít rychle. "Vzhledem k situaci na trhu s elektřinou ve střední Evropě není na co čekat," řekl Právu Říman. Podle ministra je to dobrá investice a začít by se mělo co nejdřív. V opačném případě hrozí už v roce 2020 nedostatek elektřiny.

Říman podporuje stavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín, nové elektrárny podle něho není třeba stavět. Do rozhodování ČEZ však zasahovat nehodlá. "Je to obchodní společnost a je těžké si představit, že by ji měl úkolovat ministr. Bude se jednat o podnikatelské rozhodnutí ČEZ," dodal Říman.

Podle Feista by se mohlo v roce 2020 vyrábět v jaderných elektrárnách 42 procent proudu, nyní je to asi třetina.

Česko bude do roku 2020 potřebovat nové energetické zdroje na 24 až 33 terawatthodin elektřiny ročně. Pokud dál poroste HDP a země nezačne energií šetřit, může vzrůst do 15 let spotřeba až o 40 procent na 100 terawatthodin, varoval Feist.

Domácnosti spotřebují o polovinu více

Firmy a domácnosti dohromady spotřebovaly v letošním prvním pololetí 31 terawatthodin. Jen v domácnostech se od roku 1989 zvýšila spotřeba elektrické energie o víc než polovinu na 14,7 terawatthodiny. Odborníci za tím vidí větší vybavenost domácností elektrickými spotřebiči. Výměna desetiny ledniček za energeticky úspornější by ušetřila 0,2 terawatthodiny ročně, ještě víc by se prý dalo spořit v průmyslu. Snížení intenzity průmyslu o čtvrtinu a služeb o pětinu by podle Feista ročně ušetřilo 20 terawatthodin.

Uhlí prý problém neřeší

Odborníci i přesto upozorňují, že by země nové energetické zdroje potřebovala. ČEZ chystá obnovu některých uhelných zdrojů, ta prý ale problém dlouhodobě neřeší. Do roku 2015 je možné chybějící objem výroby pokrýt z plánu na rekonstrukci uhelných elektráren. Po roce 2015 stávající těžba uhlí nebude dostačovat, upřesnil Feist.

Česko má podle ČEZ limitované zdroje. "Bylo by chybou spoléhat na dovoz z jiných zemí, není moc kde brát," uvedl ředitel. Vítr, voda, spalování biomasy nebo plyn by mohly v roce 2020 zásobovat českou energetickou síť asi ze čtvrtiny. Třetinu mají zvládnout uhelné elektrárny a 42 procent jaderné reaktory. Nutnost jejich vzniku vnímá i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Elektřinu z jádra zatím v Česku vyrábějí elektrárny Dukovany a Temelín. Také podle Feista je nezbytné rozhodnout o případném novém jaderném zdroji co nejdříve. Až sedm let podle něj může trvat získání potřebných povolení a certifikátů, ještě o rok déle by si mohla vyžádat samotná stavba. Asi rok a půl pak bude potřeba nový reaktor testovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám