Hlavní obsah

Revoluce robotů může změnit daně

Právo, Jiří Vavroň, Tomáš Reiner

Zapojení umělé inteligence a robotů do hospodářství je skutečností a společnost na to bude muset reagovat. Před pár dny to prohlásil zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates a nadnesl ideu „daně za roboty“. Šéf největší odborové ústředny ČMKOS Josef Středula s Gatesem souhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Vysoká míra robotizace je v některých průmyslových odvětvích již dnes, například v autoprůmyslu. Ilustrační foto

Článek

Podle celosvětového průzkumu ManpowerGroup může být až 45 procent každodenních pracovních činností, za které jsou dnes lidé placeni, brzy v různé míře automatizováno. Negativní dopad na pracovníky, kteří přirozeně také platí daně a sociální odvody, by mohla vyrovnat změna v systému daní, říká Gates.

„Všechny technologie přinášejí kromě nových řešení také potíže,“ poznamenal v rozhovoru pro japonskou agenturu Nikkei a dodal, že dnešní obavy ohledně sociálních sítí nebo robotiky jsou pochopitelné. Technologie, které jinak hájil, je podle něj třeba využívat efektivně, a proto se kvůli nim možná bude muset proměnit daňové prostředí.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Bill Gates

„Můžete danit kapitál, nebo práci. A robot je kapitálové zboží. V současnosti máme mnoho daní vztahujících se k práci, ale časem, protože chceme podpořit tvorbu pracovních míst, bychom z ní pravděpodobně mohli udělat negativní daň, subvenci na podporu pracovní poptávky. Dojde k posunu a budeme mnohem, mnohem více danit kapitál. Když tedy mluvím o něčem jako dani za roboty, tak mluvím o základním posunu ve formě danění,“ vysvětlil Gates.

Jeho myšlenka našla pozitivní odezvu u odborářů v Česku. Podle šéfa ČMKOS Josefa Středuly se „některé negativní důsledky nové průmyslové revoluce často bagatelizují a nastal čas začít diskutovat, jak nahradit výpadek odvodů, daní a pojistného, které roboti rozhodně nezaplatí“. „Myslím si, že pokud by míra robotizace skutečně měla nebezpečně zasahovat do zaměstnanosti, bude muset dojít k uzavření nové společenské smlouvy,“ konstatoval Středula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Nesmysl, tvrdí kritici

Řada ekonomů však danění robotů považuje za nesmysl a krok k ohrožení konkurenceschopnosti. „Je to, jako kdyby se uvažovalo o dodatečném zdanění počítačů, protože sebraly práci mnoha účetním, kontrolorům a úředníkům, kteří vše poctivě ručně přepisovali a ukládali do archivů. S daněmi celá tato problematika nemá již vůbec nic společného,“ tvrdí nekompromisně ekonom Partners Martin Mašát.

Zakazovat inovace a zdaňovat stroje je návrat zpět na stromy a do jeskyní.
ekonom Partners Martin Mašát

„Volní pracovníci se uplatní někde jinde a stát o své daně nepřijde. Lépe automatizované či plně robotizované firmy budou mít zase lepší produktivitu (nestávkuje se, neplatí se nemocenská, pracuje se 24 hodin denně sedm dní v týdnu) a tím vyšší zisky, které stát normálně zdaní. Zakazovat inovace a zdaňovat stroje je návrat zpět na stromy a do jeskyní,“ dodal.

„Robotizace podle mého názoru nemůže dlouhodobě přinést zvýšení nezaměstnanosti,“ soudí Vladislav Herout, ředitel produktového managementu Broker Consulting. „Spíše se dá předpokládat strukturální změna zaměstnanosti jako celku. Zavádění nové daně je v zásadě absurdní myšlenkou. Místo hledání nových příjmů by vláda měla spíše dostatečně podporovat variabilní vzdělávání, aby usnadnila rekvalifikaci a přizpůsobení se zaměstnanců dynamicky vyvíjející se době,“ doplnil.

Rezervované je ve věci i ministerstvo financí. „Fenomén průběžně sledujeme. Nyní se ale diskuse týká problému, který dosud nenastal, a je otázka, zda někdy v budoucnosti nastane. K výpadkům na daňovém inkasu totiž s postupující robotizací nemusí dojít, protože roboti nahrazují především nekvalifikovanou práci zaměstnanců, kteří ve stávajícím systému platí nízké nebo žádné daně. Výsledky práce robotů jsou navíc zdaněny jako součást korporátní daně,“ uvedl úřad ve svém stanovisku.

„V této souvislosti podotýkáme, že zatímco v EU pracuje ve službách v průměru 73 procent lidí, v ČR se jedná pouze o zhruba 60 procent pracovníků, tudíž je zde potenciál pro zvyšování tohoto čísla na úkor průmyslu a zemědělství,“ dodalo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám