Hlavní obsah

Řetězec prodával plísní prolezlé párky, maso i sýry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na nebývale velké množství zkažených uzenin, masa a sýrů přišla v Penny marketu v Blansku Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Dotčené zboží muselo být ihned stáhnuto z prodeje a v obchodě jsou naplánovány další kontroly, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Potraviny na pranýři

Javořické párky z Penny Marketu v Blansku porostlé koloniemi plísní zelené a bílé barvy.

Článek

Inspekce tam odebrala první vzorky ke kontrole 15. února a našla zkažená kuřecí stehna a kuřecí řízky. „Po prozkoumání vzorků v laboratoři vyrazili inspektoři na další kontrolu,“ řekl Kopřiva. Přesně o týden později tam našli zkažené javořické párky, masovou sekanou kořeněnou a sýr Prezident Eidam. Žádný z výrobků neměl prošlé datum spotřeby.

Pokud jde o sekanou, ta měla nakyslou vůni. Sýr Prezident Eidam byl prorostlý četnými koloniemi plísní šedozelené barvy.

Pravděpodobné příčiny jsou podle Kopřivy dvě. Jedna z nich je mechanické porušení obalu, a tedy i ochranné atmosféry při nešetrné manipulaci, což se prokázalo u sýra a párků, u masa nikoli. „V tomto případě je pravděpodobné, že bylo přerušeno chlazení,“ sdělil Kopřiva. Výrobce poskytl inspekci údaje, které tuto domněnku nepotvrdily, ale ani nevyvrátily.

„Příčiny se inspekce nedopátrala, ovšem tímto prohřeškem a neschopností doložit příčinu problému si provozovatel řekl o větší pozornost a v blízké době se zde kontrola několikrát zopakuje,“ sdělil Kopřiva.

Za to, že Penny market uváděl do oběhu potravinu nebezpečnou lidskému zdraví, mu hrozí maximální pokuta až 50 miliónů korun, obvyklá je však pokuta v rozmezí deseti až statisíců korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám