Hlavní obsah

Řetězec Ahold ozdraví finance, potřebuje však pět miliard eur

Novinky, Bedřich Choděra, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie nizozemského malobchodního řetězce Ahold, který podniká i v ČR, v pátek zpevnily o 5,5 procenta po zprávě, že firma chce zásadním způsobem zlepšit své finanční zdraví. Ahold plánuje emisi cenných papírů (práv na nové akcie) za 2,5 až 3 miliardy eur a zároveň prodej některých částí svého majetku za 2,5 miliardy eur v příštích třech letech, hlavně ve Španělsku.

Foto: Marek Velebný
Článek

Spolu s dalšími úvěry by to vše mohlo Aholdu vynést více než 5 miliard eur. Jde o částku, kterou Ahold potřebuje ke snížení své zadluženosti. Ta nyní činí 12 miliard eur. Ahold je třetím největším maloobchodním prodejce potravin na světě za americkým Wal-Martem a francouzským Carrefourem. Firma v Nizozemsku provozuje síť prodejen Albert Heijn a ve Spojených státech má řetězce Stop & Shop, Bi-Lo, Giant, Bruno's a TOPS. Nyní se však stahuje z Jižní Ameriky a Asie.

V České republice Ahold provozuje přes dvě stě supermarketů a hypermarketů pod značkami Albert a Hypernova. S loňskými tržbami přes 30 miliard korun je v zemi největší společností v oboru.

Ještě více v pátek posílily akcie německého koncernu Bayer, a to o 7,4 procenta. Podle německého listu Handelsblatt se zabývá plánem redukovat některé své činnosti a prodat dvě své divize. Dánský pivovar Carlsberg zpevnil o 2,5 procenta po informaci, že se jeho zisk ve třetím čtvrtletí zvýšil o 20 procent.

Také ostatní evropské akcie v závěru týdne posilovaly v očekávání nových údajů, které měly potvrdit pokles nezaměstnanosti v USA.

V průběhu pátečního odpoledne americké ministerstvo práce uvedlo, že americká ekonomika v říjnu vytvořila přibližně 126 000 nových pracovních příležitostí. Míra nezaměstnanosti klesla z 6,1 na rovných šest procent. Nárůst nových míst byl asi dvojnásobný proti odhadu trhu. Index newyorské burzy Dow Jones se v úvodu pátečního obchodování vyšplhal až na úroveň 9900 bodů, dolar krátkodobě zpevnil pod hranici 1,14 dolaru za euro.

České akcie stagnovaly

České akcie v pátek téměř stagnovaly. Index PX 50 vzrostl jen o 0,06 procenta na 642,5 bodu. Nejvíce posílil Český Telecom (o 0,81 procenta na 287,10 Kč). V čele ztrát se znovu objevil Unipetrol, když oslabil o 1,72 procenta a uzavřel na 60,69 Kč. Podle analytiků společnosti Atlantik FT mohla k méně příznivému pohledu investorů na Unipetrol přispět zpráva, že dozorčí rada Unipetrolu souhlasí s možností prodat pohledávky za holdingem spolu s akciemi v držení FNM. To však sníží atraktivnost spekulace na odkup a na ovládnutí Unipetrolu bude třeba větší částka, než se dosud předpokládalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám