Hlavní obsah

Řetězce se mohou zapojit do tvorby obchodních zákonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci obchodních řetězců se ve čtvrtek sešli s vicepremiérem Martinem Jahnem, který jim slíbil, že budou moci říci své připomínky ke vznikajícím novelám obchodního zákoníku a zákona o hospodářské soutěži. Před několika týdny se mělo uskutečnit podobné setkání, skončilo ale fiaskem - přišel zástupce pouze jediného obchodníka.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Dobříšský betlém, jeden ze sbírky Spolku příbramských betlémářů, v expozici zámku Dobříš.

Článek

"Domluvili jsme se na uspořádání kulatého stolu, kde by měla být diskutována problematika novely obchodního zákoníku, která by řešila lhůtu splatnosti," uvedl po setkání Jahn. Právě lhůta splatnosti je u řetězců kamenem úrazu. Dodavatelé si stěžují, že na své peníze například za rohlíky musí čekat až 60 dní. Podle Jahna, pokud se nad zákonem všichni sejdou, budou ho pak více respektovat.

Tématem schůzky kromě plateb za dodávky byl i prodej zboží za cenu pod výrobními náklady, na což si často stěžují především majitelé malých obchodů. Řeč byla i o omezení prodejní doby večer a o svátcích. Tento zákon zřejmě nemá šanci na úspěch.

Jednou ministři, jednou obchody

Zástupci řetězců přišli až na setkání s Jahnem, to dřívější s ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem a ministrem průmyslu Milanem Urbanem, zkrachovalo. Hypermarkety daly den předem vědět, že nepřijdou, ministři ale oznámení nedostali a druhý den čekali na ředitele obchodů marně.

Hlavy podniků jako Ahold, Globus, Tesco, Carrefour nabo Kauland nechtěly přijít kvůli nejasnému programu setkání a také kvůli ne úplně jasnému postoji Svazu obchodu a cestovního ruchu. Ten obchody sdružuje a chtěl být na setkání také pozván. Hypermarkety se pak ale od takových aktivit Svazu distancovaly. Na schůzku přišel jen zástupce Delvity.

Palas s Urbanem se na řetězce rozzlobili a přísnější zákony, které mají řetězce omezit a které nyní Urban avizuje, souvisí spíše s tímto sporem než s klamáním zákazníků během povánočních výprodejů, jak to vysvětluje Urban.

Na setkání s Jahnem už ředitelé obchodů dorazili, na oplátku se omluvili Palas s Urbanem.

Reklama

Související témata:

Související články

Obchodní řetězce ignorovaly schůzku s ministry

Šéfové obchodních řetězců ve středu nepřišli na avizované jednání s ministry zemědělství, financí a průmyslu. Tématem měla být politika řetězců vůči jejich...

Výběr článků

Načítám