Hlavní obsah

Resorty budou muset ušetřit téměř pět miliard

Právo, Jakub Svoboda
PRAHA

Téměř pět miliard korun chce ministr financí Bohuslav Sobotka plošně ušetřit v rozpočtech resortů, aby byl schopen pokrýt neočekávané výdaje státu.

Článek

Největší část peněz, konkrétně přes tři miliardy korun, má směřovat do systému zdravotního pojištění. Další stamilióny si ale vyžádají i státní příspěvky do stavebního spoření či přímé platby zemědělcům.  

Podle informací Práva chce Sobotka ve středu vládě navrhnout, aby resorty, které mají ve svých rezervních fondech více než 100 miliónů korun, snížily své výdaje minimálně o 10 procent stavu rezervního fondu. Tam ministerstva každoročně převádějí své úspory.  

Škrty se vyhnou jen Akademii věd ČR, ministerstvu zemědělství a ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). "U něj se předpokládají v roce 2006 velké finanční nároky na pokrytí dopadu při přechodu na nový systém sociální politiky," píše se v návrhu usnesení pro vládu, který má Právo k dispozici.  

Větší výdaje na sociální politiku

Ministerstvo financí předpokládá, že MPSV letos navíc utratí 638 miliónů korun, například kvůli razantnímu zvýšení porodného či zavedení příspěvku pro prvňáky.

Naopak na největší utahování opasků se musí připravit ministerstvo obrany, kterému chce Sobotka vzít 2,5 miliardy korun, což odpovídá zhruba 20 procentům stavu jeho rezervního fondu. Půl miliardy korun se pak budou muset vzdát na ministerstvu dopravy, o 338 miliónů se ztenčí zdroje ministerstva vnitra.

Úsporná opatření však čekají i další resorty. Společně by letos měly ušetřit zhruba 4,8 miliardy Kč, aby se nemusel zvyšovat schválený schodek pro letošek ve výši 74,4 miliardy.  

Zvýší se platba za pojištěnce státu

Přes tři miliardy si vyžádá uhrazení všech plateb do systému veřejného zdravotního pojištění za občany, za které platí pojistné stát. Na základě nového nařízení vlády se od 1. února 2006 zvýšila měsíční platba ze státního rozpočtu za osobu z 513 na 560 korun.  

Sobotka chce také navýšit prostředky na příspěvky státu do stavebního spoření o 444,1 miliónu korun. Argumentuje tím, že v roce 2005 byly tyto výdaje překročeny a existuje riziko, že by schválená suma pro tento účel nemusela stačit.

Dalších 800 miliónů by měl stát rozdat zemědělcům na přímých platbách. Výdaje státního rozpočtu by se měly rovněž navýšit prostředky na náhradu klientům obchodníků s cennými papíry ve výši 500 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám