Hlavní obsah

Renaultu se propadl zisk, dolů ho táhnou nízké prodeje

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozní zisk francouzské automobilky Renault v prvním pololetí spadl meziročně z 1,7 na 1,5 miliardy eur (38,3 miliardy korun). Automobilku táhnou dolů nízké prodeje ve Francii, Argentině a Turecku. Renault také v reakci na nepovedené první pololetí snížil své celoroční cíle, uvedl server listu Financial Times.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čistý zisk klesl ze dvou miliard eur na 970 milionů. V tomto ukazateli je však započten i zisk aliančního partnera Nissan, jemuž se zisk propadl o 826 milionů eur (21 miliard korun), tedy o 90 procent.

Prodeje klesly meziročně o 6,4 procenta na 28,1 miliardy eur (717,5 miliardy korun). Podle nového odhadu Renault počítá, že za celý rok budou prodeje stagnovat.

Slabé výsledky Nissanu podle Renaultu ovlivňují i francouzskou automobilku, která svým aliančním partnerům dodává část motorů.

Vztahy mezi oběma partnery jsou v tuto chvíli napjaté v důsledku kauzy Carlose Ghosna, který působil v čele Renaultu a zároveň i v orgánech Nissanu. Ghosna v Japonsku zatkli a soudí kvůli podezření, že využíval peníze Nissanu pro své vlastní potřeby.

Podle kontrolních orgánů Nissanu Ghosn v průběhu pěti let zatajil příjmy v objemu pěti miliard jenů (zhruba miliarda korun). Je také podezřelý, že když od něj banka požadovala další záruky na jeho obchody, převedl všechno včetně ztrát na Nissan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám