Hlavní obsah

Rekonstrukce Thermalu začne v lednu, vyjde na 580 milionů

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Hlavní část dlouho plánované komplexní rekonstrukce lázeňského hotelu Thermal v Karlových Varech bude zahájena na začátku příštího roku. Thermal je mimo jiné srdcem Mezinárodního filmového festivalu, jehož jsou Právo a Novinky.cz hlavními mediálními partnery.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Pohled na uzavřené bazénové centrum ze 14. patra hotelu Thermal.

Článek

„Pokoje v desátém až patnáctém patře se budou vyklízet v listopadu, přičemž v lednu po skončení svátků nabíhá stavba a začneme realizovat přestavbu koupelen, rozvody vzduchotechniky a také vody a dalšího technického zázemí,“ uvedl Michal Košarko, který je pověřen řízením hotelu. Thermal již v předstihu provedl ukázkovou obnovu pěti pokojů, kterou v pátek představil veřejnosti.

Důležité pro ekonomický provoz státního hotelu, který vloni skončil ve ztrátě hospodaření bezmála deset milionů korun, jsou práce na snížení energetické náročnosti.

„V případě zateplení hotelu a výměny oken v současné době očekáváme nabídky případných dodavatelů. Pokud nabídky přijdou, tak je jedním z našich požadavků sladění s termínem přestavby pokojů tak, abychom měli minimálně polovinu hotelu vyměněnou v prvním kvartále příštího roku,“ dodal Košarko, jehož má od října nahradit vítěz výběrového řízení Vladimír Novák, který působí v hotelnictví pětadvacet let.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Budoucí ředitel karlovarského hotelu Thermal Vladimír Novák v jednom z ukázkových pokojů.

Jak už Právo informovalo, relaxační komplex s dosud hotelovým bazénem bude provozovat vítěz tendru společnost Saunia, která provozuje sedm saunových center a další buduje. Podle Nováka bude snaha při projektové činnosti původní půdorys bazénu o délce bezmála 50 metrů zachovat, což hlavně zajímá veřejnost. Saunia má platit ročně za pronájem 12 milionů korun plus 1,5 milionu korun náklady na energie.

Přestavbu bazénového komplexu má hradit hotel v objemu 110 milionů korun a nájemce má vynaložit dalších 30 milionů korun na vybavení.

Podle Jana Holečka ze společnosti Saunia bude nové bazénové a relaxační centrum nabízet mimo jiné i dva gastronomické provozy.

Thermal byl postaven v roce 1976 podle plánů manželů Věry a Vladimíra Machoninových. Celkové náklady na rekonstrukci mají dosáhnout zhruba 580 milionů korun. Stát kvůli tomu před časem o 300 milionů korun navýšil základní jmění společnosti Thermal - F. Dalších 120 milionů korun má plynout ze Státního fondu životního prostředí na zateplení a 150 milionů korun ze stejného zdroje jako zvýhodněný úvěr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám