Hlavní obsah

Registrace do investiční soutěže o 1 000 000 euro začíná, trhy na rozcestí

Novinky, Jiří Tyleček, XTB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Své znalosti a dovednosti investora si každý může vyzkoušet v nové evropské soutěži o 1 000 000 euro, sportovní automobily a další ceny se společností X-Trade Brokers. Dnešním dnem začíná registrace a začátek soutěže se nezadržitelně blíží. O nedostatek vzrušení a příležitostí by nemělo být nouze. Finanční trhy se totiž dostávají do fáze, kdy se do myšlení většiny investorů vkrádá myšlenka: Co bude dál?

Článek

Minulý týden se nesl ve znamení nejsilnější korekce od zemětřesení a následné jaderné katastrofy v Japonsku. Obchodování na finančních trzích bylo ovlivněno negativním postojem některých globálních institucí k vysokým cenám komodit a hlavně ropy. Už v pondělí přispěchal se svým reportem Mezinárodní měnový fond, který snížil odhad růstu vyspělým ekonomikám v tomto i příštím roce. Později se přidala také investiční banka Goldman Sachs, která doporučila svým klientům prodávat komoditní portfolio. Do třetice s varováním přišla mezinárodní energetická agentura IEA, která rovněž kvůli drahé ropě rovněž snížila odhady globálního ekonomického růstu.

Riziko zaskočilo investory

Znamenají tato doporučení pouze přechodnou korekci, či změnu dosavadního pozitivního trendu? Akcioví obchodníci se začínají připravovat na horší časy. Ani přes relativně příznivé statistiky nedokázaly americké a také evropské akciové indexy zakončit minulý týden v černých číslech. Vyšší ztráty byly k vidění v Evropě, kde opět pohrozila dluhová krize. Investoři přijali s nevolí zprávu, že by mohli čelit ztrátám v souvislosti s řeckými a potažmo také dluhopisy dalších ohrožených zemí.

Zlato a stříbro bourají stropy

Tradiční bezpečné přístavy však tyto zprávy vzaly s povděkem. Zlato má za sebou čerstvou sérii historických rekordů, přičemž ten poslední se udál dnes ráno na hladině 1489 dolarů za unci. Investoři už pomalu chladí šampaňské k překonání patnáctisetdolarové hranice, které může přijít každým dnem. Ještě větším rychlíkem je však stříbro, které nezadržitelně směřuje k překonání 43 dolarů za unci, nejvyšší hladiny za posledních 31 let. Kdo nakoupil před rokem, platil méně než jednu třetinu aktuální ceny. Netřeba však věšet hlavu, nové příležitosti se objevují každým dnem a argument, že teď už to nemá cenu, prostě neobstojí.

Trhy = příležitosti

Situace na trzích se neustále mění. Dnešní vítězové se v následujícím klání mohou stát nechtěným závažím v portfoliích investorů. Tento týden bude patřit k těm důležitějším, alespoň na akciových trzích. Naplno se rozbíhá hlavní část výsledkové sezóny firem ve Spojených státech za první čtvrtletí. Brzy už tak bude jasnější, zda se ceny akcií tváří až moc optimisticky, či plně odpovídají současnému ekonomickému výkonu.

K vyzkoušení investičních schopností se stačí zaregistrovat do soutěže na http://www.tradingcup2011.xtb.cz/registration/ a zkoušet různé obchodní strategie, třeba právě na akciovém či komoditním trhu. Vše na jednu kartu, nebo investovat jen část virtuálního účtu s ohledem na riziko? Zkušenosti napovídají, že lze uspět s jakoukoliv strategií. Vše je bezplatné a přístupné pro každého dospělého obyvatele České republiky. Pokud navíc nehrozí žádné riziko ztráty, jen těžce se hledají důvody proč si nerozšířit vzdělání a nejít do toho!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám