Hlavní obsah

Regiony prohrávají s Prahou boj o turisty

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ačkoli si představitelé regionů konečně uvědomili, že turistický ruch může krajům přinést nemalé peníze a dát práci spoustě nezaměstnaným, stále více cizinců míří na jejich úkor do Prahy. Podle ředitele analytické firmy Mag Consulting Jaromíra Beránka by letos mohlo do Česka zavítat 5,85 miliónu turistů, z nichž se v Praze ubytuje více než polovina.

Foto: HZS Zlínského kraje

Havarované auto vyprostili z potoka hasiči.

Článek

Ve srovnání s loňskem tak podíl Prahy na zahraniční turistice vzroste o 3,5 procenta. Ačkoli tento přírůstek se nezdá nijak závratný, jeho význam roste ve světle skutečnosti, že ještě v roce 2002 kraje navštěvovala mimopražské regiony více než polovina cizinců. 

Skutečný počet zahraničních hostů v Praze je přitom výrazně vyšší, než ukazují hotelové statistiky, upozornil Beránek. Kromě 2,6 miliónu cizinců, kteří se loni ubytovali ve velkých pražských hotelech, totiž další tisíce trávily noci v menších ubytovacích zařízeních, jež statistika nesleduje, nebo u známých a příbuzných.

Příliv obstarávají levní přepravci

Za růstem návštěvnosti Prahy stojí nejen její magická přitažlivost, ale také levná a jednoduchá doprava letadly nízkonákladových dopravců. Jejich pasažéři pak již v metropoli v naprosté většině zůstávají a do dalších krajů země nezavítají. I tato pro ně nepříznivá skutečnost zmobilizovala v poslední době zástupce krajů a všechna tři regionální letiště (Brno, Ostrava i Karlovy Vary). Pokoušejí se zavést přímé letecké spojení s některými evropskými městy.

Brněnské letiště jedná podle ČTK o možnosti pravidelné linky více než rok s různými dopravci, včetně nízkonákladových. Aerolinky, které projevily zájem o lety z Brna, nabídly jako možné cíle letiště v Německu, Itálii, Velké Británii nebo Francii.

Také ostravský Mošnov jedná s několika dopravci o možné lince do Vídně nebo Mnichova, ale i do jiných evropských měst. O lety do Karlových Varů se zajímá třeba nízkonákladová letecká společnost Germania Express. Pokud jí bude letiště vyhovovat, chce tam směřovat své linky od příštího roku.

Metropole stále láká hlavně památkami

Pražské ulice plné rozjařených cizinců, zejména Britů, vyvolávají dojem, že do "matky měst" míří hlavně za levným alkoholem a sexem. "Prahu navštíví za rok více než tři milióny zahraničních turistů. Za zábavou sem přijede 300 tisíc lidí ročně. Jde tedy o každého desátého turistu," reagovala Hana Čermáková z agentury CzechTourism. Desetinu turistů přijíždějících do Prahy podle ní nelze zaměňovat za neukázněné pivní turisty. "Česká republika není vnímána jako země pivní turistiky. Nadále převažuje vnímání Česka jako země s krásnými památkami, architekturou a historickými městy."

Faktem ale je, že pro mladé Brity je naše hlavní město nesmírně atraktivní. Existuje dokonce britská internetová stránka www.praguepissup.com, která se specializuje na mj. organizování pijáckých výletů do metropole.

"Praze se říká Amsterdam východu," ale my jí říkáme nebe na zemi, pěje ódu úvodní stránka a vysvětluje proč: nejlepší pivo na světě, krásné ženy, báječný noční život a neuvěřitelně nízké ceny. Za pintu svého oblíbeného nápoje zaplatí pivař v Británii v přepočtu kolem 150 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám