Hlavní obsah

Řecký parlament schválil nový zákon o zvýšení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký parlament v sobotu časně ráno schválil sérii nepopulárních zvýšení daní, které jsou jednou z hlavních podmínek pro další pomoc od zahraničních věřitelů. Klíčové položky zákona podpořilo při maratonském zasedání 163 poslanců ze 300. Opozice tvrdí, že jde o další útok na řeckou střední třídu.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras

Článek

Nový zákon ruší řadu daňových výjimek, zvyšuje daně z majetku a z příjmů korporací. Měl by v letech 2013 a 2104 přinést nové příjmy ve výši 2,5 miliardy eur (64 miliard korun). "Je to zákon fiskální nezbytnosti a odpovědnosti, který je nezbytný pro další část pomoci," řekl ministr financí Jannis Sturnaras.

Schválené změny jsou součástí balíku škrtů a zvyšování daní v celkové hodnotě 13,5 miliardy eur, který aténská vláda v listopadu schválila, aby mohla dostat další pomoc EU a Mezinárodního měnového fondu a vyhnula se bankrotu. Řecko by mělo za splnění všech podmínek dostat do konce března 14,7 miliardy eur poté, co v prosinci dostalo 34,3 miliardy.

Očekává se ale, že změny budou znamenat další tlak na domácnosti již tak zasažené utahováním opasků a na řeckou ekonomiku vůbec, která již šest let po sobě klesá. Předpokládá se, že letos se řecké hospodářství zmenší o 4,5 procenta hrubého domácího produkt.

Opoziční zákonodárci označili zvyšování daní za další pokus vlády potrestat strádající střední třídu namísto toho, aby se zaměřovala na lidi, co se vyhýbají placení daní, a na bohaté. "Tento zákon zavádí plán zbídačování. Na 700 000 Řeků nemá na zaplacení elektřiny, v zemi jsou tři miliony chudých a 57 procent mladých je nezaměstnaných," řekl šéf opozičního hnutí Nezávislí Řekové Panos Kammenos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám