Hlavní obsah

Řecku hrozí kolaps ekonomiky. Dluh je neudržitelný, uvedl měnový fond

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tomu, že Řecko do jisté míry pokročilo v řešení ekonomických problémů, zadlužení země je z dlouhodobého hlediska zcela neudržitelné. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v hodnocení řecké ekonomiky. Vedení MMF se dosud nerozhodlo, zda se bude podílet na další snaze o záchranu Řecka.

Foto: Reuters

Snahy zvládnout dluhovou krizi v Řecku od začátku vyvolávají masivní nepokoje. (ilustrační snímek)

Článek

Do posledního kola půjček Řecku se MMF nezapojil právě z obav ohledně udržitelnosti řeckého dluhu. Fond předpokládá, že dlouhodobý růst řecké ekonomiky se bude pohybovat těsně pod jedním procentem ročně.

Dále očekává, že kolébka demokracie splní rozpočtový cíl, kterým je dosažení přebytku primárního rozpočtu ve výši 1,5 procenta do roku 2018. Tento cíl prosazuje většina vedení MMF.

Další část vedení MMF však prosazuje ambicióznější cíl, za kterým stojí i eurozóna, podle nějž měl přebytek primárního rozpočtu Řecka dosáhnout 3,5 procenta HDP. Primární rozpočet nezahrnuje náklady na správu dluhu.

Je to panika, tvrdí Evropa

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) však již před více než týdnem označil odhady MMF za „panikářské” s tím, že díky mimořádně vstřícným úvěrovým podmínkám a nedávno přijatým úlevám bude dluh pro zemi dlouhodobě zvládnutelný. [celá zpráva]

Řecko se předloni domluvilo s eurozónou, že mu bude v průběhu tří let vyplaceno 86 miliard eur (2,3 biliónu korun). Celkově ESM z této částky zatím vyplatil 31,7 miliardy eur (zhruba 856,5 miliardy korun). [celá zpráva]

MMF se do tohoto programu finančně nezapojil, nicméně se účastní jednání o nové dohodě, která by mohla vejít v platnost v polovině následujícího roku.

V součtu pomoci ESM (takzvaného trvalého eurovalu) s penězi vyplacenými dalším evropským mechanismem EFSF (takzvaným dočasným eurovalem) bylo Řecku celkově vyplaceno 173 a půl miliardy eur (4,7 biliónu korun).

Reklama

Související články

Pumpování peněz do Řecka pokračuje

Vedení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) v úterý schválilo vyplacení 2,8 miliardy eur (téměř 76 miliard korun) ze záchranného programu pro Řecko. Rada...

Výběr článků

Načítám