Hlavní obsah

Řecko trhá rekordy, minimálně v nezaměstnanosti

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nezaměstnanost v Řecku za letošní září stoupla na 12,6 procenta, což je nejvyšší údaj od roku 2004, kdy řecký statistický úřad začal sledovat měsíční statistiku nezaměstnanosti. Informaci přinesla agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Míra srpnové nezaměstnanosti činila 12,2 procenta. Meziročně tak počet Řeků bez práce stoupl o 170 912, meziměsíčně pak o 14 607. Hlavní důvod nárůstu lze spatřovat zejména v ukončení sezónních prací, především v oblasti turistického ruchu.

Největší problémy se sháněním zaměstnání mají lidé ve věku od 15 do 24 let. V této věkové skupině je bez práce více než jedna třetina Řeků. Ve skupině od 25 do 34 let je bez práce 17,8 procenta lidí.

Řecká vláda se snaží nepříznivou ekonomickou situaci země zlepšit řadou úsporných opatření a škrtů, které zahrnují i snížení mezd státních zaměstnanců, snížení důchodů i zvýšení daní. Tyto kroky vyvolávají nespokojenost odborů a přinášejí celou řadu protestů a stávek. Nejnovější generální stávka je nahlášena na 15. prosince.

Záchranný balíček pro Řecko, na němž se země dohodla s Evropskou unií (EU) a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v květnu letošního roku, předpokládá během tří let finanční pomoc ve výši 110 miliard eur (asi 2,7 biliónu korun).

Nezaměstnanost v Česku činí za listopad 8,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám