Hlavní obsah

Řecko poslalo peníze MMF a ECB, banky se znovu otevřely

Atény

Řecko poslalo v pondělí 6,25 miliardy eur (téměř 170 miliard korun) k úhradě dluhů u Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Po třech týdnech se také otevřely řecké banky. Klienti mají ovšem výběry z účtů omezené. Uzavřený zůstává řecký akciový trh.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

V Řecku se změnily sazby daně z přidané hodnoty pro potraviny, restaurace a další služby.

Článek

Výběry z bankovních účtů jsou ovšem nadále omezeny a v platnosti zůstávají i další omezení pohybu kapitálu. Podle šéfky řecké bankovní asociace Luky Katseliové byl pro období od pondělí do pátku stanoven souhrnný limit výběrů na 300 eur a pro následných sedm dnů na 420 eur. V průměru tak Řekové budou moci i nadále vybírat pouze 60 eur denně.

Mluvčí Evropské komise v Bruselu v pondělí oznámila, že Řecko již má přístup k tříměsíční překlenovací půjčce v celkovém objemu 7,16 miliardy eur (přes 193 miliard Kč) ze staršího celounijního mechanismu EFSM.

Atény se začátkem minulého týdne s eurozónou dohodly na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur podmíněném ekonomickými reformami a úspornými opatřeními.

Řecko je v pondělí odstartovalo změnami sazeb daně z přidané hodnoty. V platnost vstupuje zvýšení sazby pro energie i potraviny, dopravu, veřejné stravování a pro celé poměrně široké spektrum dalšího zboží a služeb. Uprostřed letní sezóny to pocítí i turisté. Vláda očekává, že zvýšení DPH letos obohatí státní pokladnu o 795 miliónů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám