Hlavní obsah

Řecko paralyzovala stávka, studenti se střetli s policií

Novinky, BBC, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY
Aktualizováno

Řecko v úterý ochromila čtyřiadvacetihodinová stávka. V zemi muselo být zrušeno více než sto domácích, ale i zahraničních letů. S problémy se potýkala i zdravotnická zařízení. V ulicích se střetli demonstrující s policií.

Foto: John Kolesidis, Reuters

V centru Atén se s policií střetli během protestů studenti.

Článek

Policisté museli skupinu studentů házející kamení rozehnat slzným plynem. Větší škody ani zranění nebyla hlášena.

Stávku svolaly dvě odborové organizace, které dohromady čítají zhruba dva a půl miliónu lidí. Protestují proti důchodové reformě a chystaným hospodářským změnám. Lidem se rovněž nelíbí záměr privatizovat aerolinky Olympic Airlines.

„Vláda musí změnit své plány. Jestli s tím budou pokračovat, vytrváme s protesty a připravíme více stávek,“ prohlásil Stathis Anestis, mluvčí jedné z odborových organizací GSEE.

foto: ČTK/AP

Řecký premiér Kostas Karamanlis, jehož křehká většina v parlamentu je ohrožena skandály, slíbil opatření chránící spotřebitele před růstem cen a přislíbil vyplatit náhrady zaměstnancům privatizovaných společností.

Odbory tvrdí, že očekávané rozsáhlé propouštění a vládní reformy sahající na mzdové a sociální jistoty Řeků zavedou národ do bídy. Podle vládních údajů žije každý pátý Řek pod hranicí chudoby, která je v této zemi stanovena na 5000 eur ročně (125 000 Kč), jak uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám