Hlavní obsah

Řecko odmítáním pomoci vytočilo Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Berlín/Londýn
Aktualizováno

Pondělní oznámení řeckého premiéra Georgia Papandrea, že vypíše kvůli přijetí další finanční pomoci od eurozóny referendum, vyvolalo na evropských finančních trzích šok a v politických kruzích podezření, že se Atény chtějí vykroutit z podmínek schváleného pomocného fondu ve výši 130 miliard eur (asi 3,25 biliónu korun). Uvedla agentura Reuters s odvoláním na reakce z různých zemí EU.

Článek

Nejpodrážděnější ohlas na Papandreovo prohlášení zazněl z Německa. „Zní mi to, jako když se někdo chce vykroutit z toho, co bylo dohodnuto. Je to opravdu zvláštní," prohlásil německý ministr hospodářství Rainer Brüderle.

Odborníci poukazují na to, že podle průzkumů mínění by případné referendum dohodu o další pomoci eurozóny odmítlo. Jde o to, zda veřejnost podporuje dohodu uzavřenou minulý týden v Bruselu. Její součástí je kromě 50procentního odpisu hodnoty vládních dluhopisů i záchrana či přesněji řečeno znárodnění řeckých bank a výrazné úspory v řeckém státním rozpočtu.

Řecký bankrot zase o kus blíž

„Papandreu rozehrál nebezpečnou partii, na jejímž konci může být i odmítnutí pro Řecko výhodného návrhu na restrukturalizaci dluhu,“ domnívá se analytik Jan Čermák z ČSOB s tím, že podle posledních průzkumů veřejného mínění je 60 procent Řeků proti výše zmiňované podobě.

Jak se v rozhlasové stanici RTL Radio vyjádřil šéf takzvané euroskupiny a zároveň lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, po odmítnutí pomoci v referendu nelze vyloučit řecký státní bankrot. Je zřejmé, že EU, Německo i Mezinárodní měnový fond nemají a ani mít nemohou v tuto chvíli žádný záložní plán. „Finanční trhy čeká v následujících dvou měsících vysoká míra nejistoty,“ varuje Čermák s tím, že sílící dolar nebude dobrou zprávou pro středoevropské měny.

Ministr s prasklým žaludečním vředem

První reakce na překvapivý tah řeckého premiéra poukazovaly na to, že Papandreu si zahrává s budoucností své země. Jiní v tom ale také viděli jeho snahu vycouvat ze hry tím, že „ne“ v referendu by přinutilo jeho vládu podat demisi a vypsat předčasné volby, čímž by se zbavil osobní zodpovědnosti za příští vývoj.

Podle posledních zpráv se dlouhodobý tlak podepsal na zdravotním stavu řeckého ministra financí Evangela Venizela, který byl hospitalizován v aténské nemocnici s podezřením na prasklý žaludeční vřed.

Referendum se v Řecku nelíbí všem

Papandreovo oznámení o referendu však vyvolalo negativní reakce i v samém Řecku. Opozice obvinila premiéra z lehkomyslné snahy pomoci své straně na úkor Řecka. „Konzervativní opozice referendum jako řešení okamžitě zavrhla a dále tlačí na to, aby byly vypsány předčasné volby,“ uvedl Čermák.

V nejbližší době má Řecko dostat pomocnou půjčku osmi miliard eur (asi 200 miliard korun), která má udržet stát v chodu do ledna příštího roku. Atmosféra kolem referenda tak už může být dost jiná. Řekové naposled hlasovali v referendu v prosinci 1974, kdy po svržení vojenského režimu rozhodovali o zrušení monarchie a zavedení republiky.

Anketa

Je správné, že Řecko vypíše kvůli další finanční pomoci od eurozóny referendum?
Ano
51,1 %
Ne
48,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8672 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám