Hlavní obsah

Řecko na prvního máje ochromila stávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko ve středu v rámci prvomájových oslav ochromila stávka v hromadné dopravě, která se protáhne na celý den u lodních spojů a na železnicích. Odbory svolaly do Atén demonstrace. Chtějí, aby vláda zamezila narůstající nezaměstnanosti.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Demonstrace před řeckým parlamentem

Článek

V Aténách ráno stála hromadná doprava, v průběhu dne se má rozjet, ale ta povrchová zase večer jezdit přestane, pojede jen metro.

Odboráři protestují proti dalším vládním škrtům, v jejichž důsledku lidé přicházejí o práci. Řecká nezaměstnanost je podle Eurostatu stále největší v eurozóně, byť v tomto ukazateli se významně Řekům přiblížili Španělé. Bez práce je podle posledních ukazatelů 27,2 procenta Řeků, z toho téměř 60 procent mladých do 25 let.

Foto: ČTK

Nezaměstnanost v zemích EU

Řecký parlament před třemi dny schválil nový soubor úsporných opatření, která počítají mimo jiné s bezprecedentním propouštěním tisíců státních zaměstnanců. Přijetí balíku bylo nutné k tomu, aby Atény dostaly další část mezinárodního záchranného úvěru v objemu 8,8 miliardy eur (asi 226 miliard Kč).

Atény od poloviny roku 2010 obdržely ze záchranných úvěrů od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie už asi 200 miliard eur (asi 5,1 biliónu Kč). Do konce roku 2014 mají ještě dostat dalších zhruba 40 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám