Hlavní obsah

Řecko může dostat čas do listopadu, splácet dluh by pomohla eurozóna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřitelé navrhují prodloužit program pro Řecko o pět měsíců do listopadu. Eurozóna by během té doby mohla pomoci Řecku se splátkami dluhu. Stojí to podle agentury Reuters v dokumentech připravených pro ministry financí používajících euro.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Vlajky EU a Řecka nad Akropolí

Článek

Ke splátkám dluhu by se použily peníze, které jsou nadále dostupné v rámci současného záchranného programu pro Řecko. Celkově by bylo pro Řecko k dispozici 16,3 miliardy eur.

Současný úvěrový program pro Řecko vyprší příští týden v úterý. Kdyby Atény nepožádaly o jeho prodloužení, peníze, které jsou v něm stále k dispozici, by byly smazány. Peníze by Řecko podle současných plánů mohlo dostat ve čtyřech splátkách podle toho, jak by se Aténám dařilo plnit dohodnuté podmínky.

Zmíněnou částku 16,3 miliardy eur tvoří z velké části peníze vyčleněné nyní na rekapitalizaci řeckých bank (10,9 miliardy eur). Dále zahrnuje tranši ze záchranného fondu eurozóny v hodnotě 1,8 miliardy eur a 3,6 miliardy eur ze zisků z řeckých dluhopisů v držení Evropské centrální banky za loňský a letošní rok.

Zvláštní účet na splátky

Plán počítá s vytvořením zvláštního účtu vyhrazeného pouze pro obsluhu dluhu. Na něj by mohla odejít již první tranše ve výši 1,8 miliardy eur. To by Aténám umožnilo vyhnout se platební neschopnosti, která jim hrozí, pokud do úterý neuhradí dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) 1,6 miliardy eur.

Mluvčí MMF navíc prohlásil, že pokud Atény neuhradí svoji splátku do konce června, půjde o „nedoplatek“ vůči fondu a MMF by v tomto případě nepoužil přímo termín default, tedy neschopnost splácet (předstupeň bankrotu), uvedl server Patria.cz.

Uvolnění peněz na splátky dluhu by nicméně stále bylo vázáno na to, aby řecký parlament schválil dohodu s mezinárodními věřiteli a první balík zákonů o provedení ekonomických reforem. S poskytnutím těchto peněz by byl předtím třeba souhlas parlamentů zemí eurozóny. Další tranše pomoci by na základě plnění dohodnutých podmínek následovaly v červenci, srpnu a říjnu, píše Reuters.

Ministři financí eurozóny se budou řeckou krizí opět zabývat tuto sobotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám