Hlavní obsah

Řecko musí dál důsledně provádět reformy, vzkazuje Německo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle důrazně připomněl, že podstata reformního programu pro Řecko ve výši 130 miliard eur se měnit nebude. Připustil však, že Německo je ochotno diskutovat ohledně časového rámce plnění jednotlivých reforem. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Paulo Whitaker , Reuters

Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle

Článek

„Ulevilo se mi, ale práce ještě není zdaleka u konce,“ uvedl ministr k výsledku nedělních voleb, v nichž těsně zvítězila proevropská Nová demokracie nad radikálním levicovým blokem SYRIZA. Dá se totiž očekávat, že i proevropští řečtí politici budou žádat jisté úlevy.

„Podstata reforem je neměnná,“ sdělil Westerwelle s tím, že Atény se musí i do budoucna držet toho, co bylo dohodnuto s Evropou. Kdyby se totiž postoj vůči Řecku změnil, vyvstaly by problémy s ostatními zeměmi, které reformní kroky dosud praktikují.

Podle německého politika by rozhodně neměli trpět běžní obyvatelé Řecka, proto se dá uvažovat o prodloužení časového horizontu.

Řecko se potýká s propadem ekonomiky, dlouhotrvající recesí a vysokou nezaměstnaností, která přesahuje 20 procent. Bez práce jsou především mladí lidé.

Kromě Řecka bylo nuceno přijmout mezinárodní finanční pomoc ještě Irsko a Portugalsko, v současné době je ve hře půjčka španělskému bankovnímu sektoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám