Hlavní obsah

Řecké banky budou potřebovat 14 miliard eur nového kapitálu

Řecké banky budou i v případě víkendové dohody mezi Aténami a zahraničními věřiteli potřebovat více času na znovuotevření. Potřebují přitom 10 až 14 miliard eur (až 380 miliard Kč) nového kapitálu, pokud mají zůstat nad vodou, řekl v pátek agentuře Reuters nejmenovaný vysoký činitel jedné z řeckých bank.

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Řecké banky jsou zavřené, bankomaty vydávají omezený denní příděl peněz ve výší 60 eur.

Článek

Řecké banky jsou zavřené už dva týdny a bankomaty vydávají pouze omezený denní příděl 60 eur na jeden účet. Otevřít se mají v úterý, pokud vláda nerozhodne jinak.

Podle zmíněného bankéře by se mohly banky otevřít do konce příštího týdne. Do pondělního večera mají podle něj banky hotovosti dostatek. Celkem mají nyní k dispozici asi 750 miliónů eur.

Čtyři hlavní řecké banky National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank a Alpha Bank ale budou zřejmě potřebovat výraznou rekapitalizaci. Podle bankéře se tak nevrátí do běžného stavu ještě několik měsíců.

Banky předpokládají, že případná nedělní dohoda by měla Evropskou centrální banku (ECB) přimět ke zvýšení limitu nouzového financování (ELA), což je jediný zdroj hotovosti, který nyní řecké banky mají. ECB tento limit už přes dva týdny nechává beze změny na úrovni zhruba 89 miliard eur, což spolu s náporem Řeků na vklady donutilo vládu k uzavření bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám