Hlavní obsah

Reaktor 1. bloku Temelína spuštěn pro plný výkon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Reaktor prvního bloku, který byl odstaven v úterý v poledne kvůli zvýšené teplotě ložiska čerpadla, byl po kontrole čerpadla chladicí vody znovu spuštěn. Podle plánu se ve středu blok vrátí do zkušebního provozu na plném výkonu, oznámil mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Potíže s čerpadly měly už v neděli za následek snížení výkonu reaktoru na 39 procent. V noci na úterý se první blok opět vrátil na plný výkon, ale v poledne se operátoři rozhodli, že reaktor odstaví, aby mohli čerpadla a teplotní čidla důkladně zkontrolovat.

Nebesář označil problémy s čerpadly za běžnou technologickou událost. Ve zkušebním provozu, který trvá 18 měsíců, se podle něho počítá s tím, že se zařízení bude ještě dolaďovat. Odpůrci jihočeské elektrárny to však pokládají za doklad skrytých technických problémů, které se v Temelíně budou pravděpodobně objevovat i v budoucnu.

"Teď postupně zvyšujeme výkon reaktoru a odpoledne obnovíme na prvním bloku dodávku elektřiny do rozvodné sítě. Kolem 22:00 by měl výkon reaktoru dosáhnout znovu 100 procent," uvedl k situaci na prvním bloku elektrárny Nebesář. Druhý blok, který do zkušebního provozu vstoupil zhruba před měsícem, pracuje na plný výkon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám