Hlavní obsah

Rakousko odkryje účty cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakušané se hodlají v příštích týdnech dohodnout na tom, že umožní dalším členským státům Evropské unie přístup k údajům o bankovních účtech cizinců. Prohlásil to v sobotu rakouský kancléř Werner Faymann. Kroky Rakouska umožní EU zahájit jednání o bankovním tajemství se státy mimo bloky "sedmadvacítky", například se Švýcarskem. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Rakouský kancléř doufá, že dohoda bude uzavřena do 22. května, kdy se v Bruselu koná summit EU. Lídři unijních zemí by na něm měli jednat mimo jiné o způsobech, jak omezit daňové úniky, které stojí členské státy kolem biliónu eur (téměř 26 biliónů Kč) ročně v ušlých příjmech. Lídři EU na Rakousko vyvíjeli tlak, aby k dohodě dospělo do setkání unijních politických špiček v Bruselu.

"Chceme dosáhnout výsledku ve sdílení dat v zájmu evropského boje proti podvodům," řekl Faymann v rozhovoru s rakouskými médii. "Největší ekonomická škoda by byla, kdybychom získali pověst ochránců podvodů. Rakušané si nemyslí, že by to bylo nutné, a hovořil jsem s manažery bank, kteří to také nepovažují za nutné," dodal.

Rakousko je poslední zemí EU, která odmítala prolomit bankovní tajemství. V pátek ale oznámilo, že je připraveno návrh na všeobecné sdílení dat o bankovních účtech cizinců podpořit, neboť se na tom po týdnech sporů dohodli předáci dvou rakouských koaličních stran. Pro Rakušany ale bankovní tajemství včetně anonymních účtů má zůstat zachováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám