Hlavní obsah

Rakouské aerolinky Lauda ve Vídni končí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouské aerolinky Lauda (dříve Laudamotion) na vídeňském letišti končí. Informoval o tom server rakouského listu Der Standard. Jde o rozhodnutí vedení irské nízkonákladové společnosti Ryanair, která v aerolinkách drží stoprocentní podíl. Zanikne tak 300 pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

O'Leary již několik týdnů hovořil o tom, že by spoje Laudy z vídeňského letiště mohly převzít stroje Ryanairu Boeing 737.

Článek

Šéf Ryanairu Michael O'Leary tímto rázným způsobem vyřešil svůj spor s odborovou organizací Vida.

O'Leary dal odborářům ultimátům, aby do konce týdne odsouhlasili novou kolektivní smlouvu pro 300 zaměstnanců, jinak aerolinky končí. Její součástí bylo výrazné snížení mzdových tarifů. Odbory na návrh nepřistoupily, O'Leary proto v pátek potvrdil konec aerolinek k 29. květnu.

Ryanair koupí aerolinky Nikiho Laudy

Ekonomika

Podle odborů Vida Ryanair trval na snížení měsíčního nástupního platu pro stevardy na 848 eur (23 tisíc Kč) čistého, což je méně než sociální dávky vázané na minimální zdroje, které ve Vídni dosahují 917 eur, a také výrazně pod hranicí chudoby, jež je v Rakousku stanovena na 1259 eur měsíčně.

O'Leary již několik týdnů hovořil o tom, že by spoje Laudy z vídeňského letiště mohly převzít stroje Ryanairu Boeing 737.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Niki Lauda představuje nové aerolinky Laudamotion na tiskové konferenci ve Vídni.

Kromě vídeňského letiště Lauda funguje ještě na letištích v Palma de Mallorca, Stuttgartu a v Zadaru. Těchto základen se zřejmě konec na vídeňském letišti nedotkne.

Aerolinky vznikly v roce 2004 původně pod názvem Amira Air. V roce 2016 firmu převzal bývalý pilot formule 1 a podnikatel v oblasti letecké přepravy Niki Lauda. Ten aerolinky přejmenoval na Laudamotion.

Ryanair do společnosti poprvé vlastnicky vstoupil v roce 2016, jeho podíl postupně stoupl na 100 procent. V prosinci 2019 se název zkrátil na Lauda.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Niki Lauda

Ve věku 70 let v pondělí zemřel trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda. S odvoláním na rodinu legendárního rakouského jezdce o tom v úterý informovala...

Výběr článků

Načítám