Hlavní obsah

První z klientů zkrachovalých cestovek se začal domáhat škody na státu

– Praha
Novinky, pit

Na ministerstvo pro místní rozvoj míří prostřednictvím advokátní kanceláře Jana Kalvody výzva k náhradě škody od jednoho z klientů cestovky I. CK Parkam Holidays, která v loňském roce zkrachovala. Problém totiž spočívá v tom, že lidé nedostali od pojišťovny všechny peníze zpět. Jak uvedl Jan Kratochvil z občanského sdružení Krachy cestovek, další výzvy budou následovat.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Registrujeme několik stovek lidí, kteří přišli o peníze kvůli tomu, že stát nezajistil důsledné přenesení evropské směrnice do českého právního řádu,“ sdělil Kratochvil. Podle něj budou tito klienti zkrachovalých cestovek požadovat na státu dohromady přibližně 1,5 miliónu korun.

„Podle našich propočtů ale turisté přišli za 12 let účinnosti zákona o podnikání v cestovním ruchu, který není v souladu s evropskou legislativou, o mnohonásobek této částky,“ upřesnil Kratochvil.

Ministerstvo náhradu škody odmítá

Prostřednictvím občanského sdružení Krachy cestovek se hlásí o své peníze klienti loni zkrachovalých cestovních kanceláří I. Parkam Holidays a Vivamonde, ale také velká skupina lidí, které připravil o peníze letošní krach CK BG Travel.

Nikdo z nich se totiž nedočkal plného odškodnění od pojišťovny. Na klienty BG Travel, kteří neodjeli na zaplacené zájezdy, dokonce nezbyla ani koruna. Všechny peníze z pojistky totiž podle Kratochvila spolykala repatriace turistů uvízlých v zahraničí.

„Ministerstvo pro místní rozvoj je přesvědčeno, že zákon č. 159/1999 Sb. o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu, je i s ohledem na svou dvanáctiletou historii dostatečný a je plně v souladu s Evropskou směrnicí, a proto jakékoli nároky na náhradu škody odmítá,“ uvedla pro Novinky Jana Jabůrková z tiskového oddělení dotčeného ministerstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám