Hlavní obsah

První temelínský blok byl kvůli poruše odpojen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Pracovníci temelínské jaderné elektrárny museli v noci na čtvrtek kvůli poruše v nejaderné části utlumit výkon reaktoru prvního bloku a jeho generátor odpojit od sítě. "Důvodem byla netěsnost v systému chlazení generátoru," sdělil mluvčí Temelína Milan Nebesář.

Foto: Jana Matějíková

DPS

Článek

Technici nyní pracují na odstranění netěsnosti a závadou se zabývají také inspektoři Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

Mluvčí rakouského ministerstva životního prostředí Daniel Kapp v reakci na poruchu uvedl, že pro Rakousko nevzniklo žádné nebezpečí.

V prohlášení pro tiskovou agenturu APA zdůraznil, že k poruše došlo v rámci zkušebního provozu a že i v tomto případě fungoval spolehlivě systém výměny informací mezi ČR a Rakouskem. Česká strana totiž rakouskému ministerstvu podala neprodleně o incidentu zprávu.

Oba bloky Temelína vyprodukovaly od začátku letošního roku přes 7,2 miliónu megawatthodin elektřiny. Počátkem srpna elektrárna oslavila dodávku 25 miliónů megawatthodin od svého spuštění v prosinci 2000. Dosud tedy vyrobila tolik elektrické energie, která by stačila na pokrytí potřeb všech obyvatel ČR v zásobování proudem po dobu 166 dnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám