Hlavní obsah

První stovky lidí podepsaly smlouvy o novém spoření na důchod

– Praha

Penzijní společnosti podepsaly za první týden od spuštění penzijní reformy v rámci druhého pilíře smlouvy se stovkami klientů. Podle penzijních společností je rozjezd zatím pomalý. Zvýšení zájmu čekají až s vyšší informovaností lidí.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ředitele penzijní společnosti ČP Tomáše Matouška je náběh pozvolný, protože smlouvy mohou zatím prodávat pouze pobočky České pojišťovny. Očekává, že firma do konce června 2013 získá 300 000 klientů z celkem 1,3 miliónu, kterých podle jeho odhadu do důchodových fondů v rámci druhého pilíře k tomuto datu vstoupí.

Raiffeisen penzijní společnost má nyní podepsány stovky klientů vstupujících do druhého pilíře. „Předpokládáme, že do poloviny roku by se mělo do druhého pilíře zapojit zhruba půl miliónů klientů, my cílíme na více než desetiprocentní podíl na trhu,“ uvedl mluvčí Raffeisenbank Tomáš Kofroň.

Allianz podle mluvčího Václava Bálka věří, že získá 200 000 klientů. V těchto dnech prý do společnosti lidé volají hlavně kvůli informacím.

Počty smluv sjednaných v pobočkové síti České spořitelny činí několik desítek. Generální ředitel penzijní společnosti České spořitelny Aleš Poklop očekává 500 000 klientů v rámci celého trhu. PSČS by podle něj ráda získala přibližně čtvrtinu z tohoto počtu.

Řádově desítky klientů, kteří si uzavřeli smlouvu o důchodovém spoření, eviduje Penzijní společnost Komerční banky. Naprostá většina z nich zvolila strategii spoření životního cyklu.

Podle mluvčí ČSOB Pavly Hávové mnoho potenciálních klientů stále nemá dostatek věcných informací pro kvalifikované rozhodnutí vstoupit do druhého pilíře. Polovina roku bude klíčová pro osoby starší 35 let, kteří se do tohoto data musí rozhodnout o vstupu. „Odhadujeme, že k polovině tohoto roku budeme mít v důchodových fondech 80 000 účastníků,“ podotkla.

Tři fondy se druhého pilíře nezúčastní

Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Třetího pilíře se zúčastní všechny tyto společnosti, navíc pak ještě Conseq.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého. Podíl zájemců o vstup podle různých průzkumů v poslední době klesl pod deset procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám