Hlavní obsah

První dopady brexitu. Pojišťovací obr Lloyd's míří do Bruselu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovací instituce Lloyd’s of London oznámila, že si pro svoji pobočku v Evropské unii (EU) zvolila belgický Brusel. Informovala o tom agentura Reuters. Lloyd’s dlouhodobě hovořil o nutnosti přesunu části operací z londýnského City do jedné ze zemí EU. Finančním institucím totiž po brexitu hrozí ztráta passportingových práv, umožňujících volné provozování aktivit po celé EU.

Foto: Neil Hall, Reuters

Budova pojišťovacího trhu Lloyd’s v Londýně

Článek

Lloyd’s rozhodnutí zveřejnil ve středu, tedy ve stejný den, kdy britská premiérka aktivovala článek 50 Smlouvy o fungování EU, čímž formálně zahájila proces vystoupení Británie z Unie.

Do nové pobočky pojišťovna přesune spíše desítky zaměstnanců, a nikoli stovky, jako plánují jiné finanční instituce, uvedl Reuters.

Ve hře byl i Frankfurt nebo Dublin

Rozhodnutí vedení musí ještě schválit dozorčí rada. Lloyd’s se rozhodoval mezi šesti metropolemi – Bruselem, Dublinem, Frankfurtem, Lucemburkem, Maltou a Paříží. Již v pondělí však na seznamu zůstaly jen Brusel a Lucemburk.

Lloyd’s of London se snaží ochránit 11 procent výnosů, které společnosti plynou z evropského trhu, sdělil Financial Times již dříve šéf pojišťovny John Nelson. [celá zpráva]

Na druhé straně by podle Nelsona společnost rozhodně upřednostnila variantu, že by v Londýně zůstala. Nemůže však riskovat, že by ztratila passportingová práva a s nimi přístup na společný evropský trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám