Hlavní obsah

První čínská banka otevře pobočku v Česku

Pobočka Bank of China, jedné z největších státem vlastněných bank v Číně, začne v Česku působit do konce letošního roku. Sídlit bude v pražském Florentinu a ze začátku bude mít 15 až 20 zaměstnanců. V pondělí to při slavnostním setkání ve Španělském sále Pražského hradu řekl šéf přípravného výboru banky Wen-po Chou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ve Španělském sále Pražského hradu se konala akce při příležitosti otevření pobočky Bank of China v ČR za účasti prezidenta Miloše Zemana a předsedy představenstva Bank of China Tchien Kuo-li.

Článek

Banka se v Česku soustředí nejen na financování velkých firem, ale i na malé a střední podniky. Těmto firmám bude poskytovat přeshraniční služby včetně obchodních doporučení, finanční podpory, prevence rizik nebo poradenství.

Analytici důsledky přítomnosti Bank of China na českém trhu nepřeceňují, nicméně podle nich vzájemnému obchodu pomoci může.

„Lokální banky již dnes mohou nabídnout případným čínským investorům velmi levné financování, Bank of China může být případně ještě vstřícnější. Přínos její přítomnosti na českém trhu může být pozitivní. ČR by měla vytvářet podmínky, aby byla atraktivní pro jakékoli investice ze zahraničí,” řekl analytik společnosti Deloitte David Marek.

Otevření banky komentoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): "Otevření pobočky vidím jako velmi dobrý, pozitivní a konkrétní výsledek toho obratu ve vztahu k Číně, který jsme zahájili po volbách do Poslanecké sněmovny. Myslím, že pobočka Bank of China posílí možnosti vzájemného obchodu," řekl Sobotka s tím, že je šance, že tato banka může pomoci expanzi českých firem s jejich výrobky a službami v Číně.

Vztahy s Čínou se zlepšily

Přítomnost banky v Česku není ničím výjimečným, jde o součást její dlouhodobé expanze do zahraničí, uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Symbolický význam však podle něj otevření pobočky mít může. Signalizuje, že došlo k zásadnější změně v česko-čínských ekonomických vztazích.

„Ty byly ještě donedávna ovlivněny étosem někdejšího prezidenta Václava Havla, dalajlamova osobního přítele a podporovatele. Současná vláda, ale i ty předchozí volí ve vztahu k Číně mnohem pragmatičtější a vstřícnější postoj,” poznamenal Kovanda.

„Loni v říjnu se prezident Miloš Zeman vyjádřil v Číně, že doufá v založení pobočky Bank of China v Česku, která přispěje k růstu investic a obchodu obou zemí. Dnes jsme dohodě dostáli a přání realizovali,” uvedl předseda představenstva banky Tchien Kuo-li. Založení pobočky v Česku je podle něj výrazem víry v dobrý rozvoj česko-čínských vztahů.

„Děkuji, že jste dodrželi slovo, o čemž jsem nepochyboval,” řekl ve svém vystoupení Zeman. Vyjádřil přesvědčení, že tento krok podpoří obchodní spolupráci obou zemí. Připomněl spolupráci například v leteckém průmyslu či biotechnologiích. „Investičních příležitostí je mnoho, jen je najít,” podotkl.

O vstup na český trh má zájem i další z velkých čínských bank China Construction Bank (CCB).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám