Hlavní obsah

Průmyslová výroba v lednu klesla

Novinky, tov, bož

Produkce tuzemského průmyslu v lednu meziročně klesla o 1,4 procenta. Hodnota nových zakázek se ale meziročně zvýšila o 1,3 procenta, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad.

Foto: Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Český průmysl se propadal i v prosinci, kdy výroba poklesla o 0,9 procenta.

„Celkový mírný pokles průmyslové produkce pokračoval i v lednu s tím, že jednotlivým odvětvím se dařilo různě. Například v dřevozpracujícím průmyslu se projevila zvýšená činnost v souvislosti s kůrovcovou kalamitou. Naopak s problémy se i nadále potýkal kovodělný průmysl,“ řekl Radek Matějka z ČSÚ.

Slabší byla také výroba elektřiny nebo strojní výroba. Výroba motorových vozidel rostla o tři procenta, rostla i produkce počítačů a elektroniky.

Rekordní pokles německého průmyslu. Česko si musí vybudovat imunitu, říká ekonom

Ekonomika

„Pozitivní byl nepochybně nárůst výroby automobilového průmyslu, který až neuvěřitelně kontrastuje s vývojem v Německu, kde se automobilový průmysl už delší dobu propadá a své dno ještě rozhodně nenalezl,” komentoval data ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Kdyby světová ekonomika nebyla pod tlakem koronaviru, tak by lednové nové zakázky v průmyslu působily hodně nadějně. Vzhledem ke komplikacím v dodavatelských řetězcích i neustále se zhoršujícím výhledům nejen evropské ekonomiky je však výhled průmyslu bez ohledu na nové objednávky velmi nejistý,” dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám