Hlavní obsah

Průmyslová výroba oproti loňsku klesla o pět procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová produkce v červenci po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 5 procent. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek se meziročně propadla o 3,6 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Ve srovnání s červnem průmyslová výroba vzrostla o 5,7 procenta. Meziměsíční růst vykazuje průmysl, který zejména v dubnu postihla karanténní opatření proti šíření nemoci covid-19, třetí měsíc v řadě.

„Vývoj v rámci jednotlivých odvětví byl diverzifikovaný. Na jedné straně se řada odvětví objemem výroby přiblížila k úrovni před pandemií, jako například výroba aut, na druhé straně řada odvětví stále ztrácí, jako třeba těžební či hutní průmysl,“ uvedl  Radek Matějka, ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Aut se v Česku za půl roku vyrobilo o třetinu méně než loni. Škoda ale v červenci zabrala

Ekonomika

„Výroba automobilů byla meziročně jen o 0,7 procenta slabší, zatímco v červnu činil propad 6,5 procenta (po propadech 81 procent v dubnu a 50 procent v květnu),” připomněl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Z tohoto pohledu se tak výroba automobilů v červenci dostala již téměř na úroveň minulého roku, ačkoli za celý letošní rok je o 24 procent meziročně nižší. Zároveň je potřeba brát v potaz, že letní měsíce bývají často ovlivněny celozávodními dovolenými, a jsou tak méně vypovídající,” dodal Seidler.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu v červenci meziročně poklesl o 4 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda v tomto období vzrostla o 1,7 procenta. Míra inflace přitom ve stejném období činila 3,2 procenta. Reálně tak mzda zaměstnanců v průmyslu poklesla o 1,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám