Hlavní obsah

Průmyslová výroba je slabá, v listopadu se propadla o čtyři procenta

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průmyslová výroba za listopad v porovnání se stejným obdobím roku 2011 klesla o 3,9 procenta po říjnovém zvýšení o 4,1 procenta. Pokud se vezme v potaz počet pracovních dní, ve srovnání s listopadem 2011 se jednalo dokonce o 6,2 procenta. Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

„Tento výsledek hodnotíme jednoznačně jako zklamání, i náš pesimistický odhad -1,5 procenta se ukázal jako málo pesimistický,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank s tím, že jde o další potvrzení slabosti české ekonomiky.

Průmyslová výroba se snižuje již pátý měsíc v řadě. Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin problém přetrvává i v oblasti nových zakázek. Zájem klesl především o výrobu počítačů, nebo elektronických a optických přístrojů a zařízení.

Průmysl nadále táhne výroba elektrických zařízení nebo motorových vozidel. Největší pokles zaznamenalo naopak odvětví pryžových a plastových výrobků.

„Problémy se dají popsat velmi jednoduše. Slabou domácí poptávku doplňuje také slábnoucí zájem ze zahraničí. Úspory se týkají také státní pokladny,“ shrnul Volf, podle nějž se nedá ani v dalších měsících čekat výraznější obrat.

Podle Frančeho by se průmyslová výroba měla odrazit ode dna zhruba v prvním až druhém čtvrtletí tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám