Hlavní obsah

Průmyslová výroba je nejvyšší za poslední čtyři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba už devatenáct měsíců v řadě roste a její tempo se stále zvyšuje. V porovnání s březnem minulého roku se průmysl zlepšil o 15 procent. O stejnou hodnotu se zvýšily i tržby firem.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto dopravy na průtahu městem

Článek

Analytici přitom očekávali, že růst průmyslu bude maximálně desetiprocentní. "Hlavním faktorem zrychlení růstu průmyslu byl růst celosvětové poptávky po oceli a železe, která vedla ke zvýšení hutní výroby," sdělil ve své analýze Český statistický úřad.

Dalšími obory, které se na růstu podílely, byla výroba elektrických a optických přístrojů a také výroba pryžových a plastových výrobků.

Největší pokles, o tři procenta, zaznamenala stejně jako v předchozích obdobích těžba surovin.

Poptávka po českém zboží je stále větší 

Podle analytičky České spořitelny Heleny Horské se výroba zvyšuje hlavně díky poptávce ze zahraničí a částečně i kvůli tomu, že letošní březen měl víc pracovních dnů než březen v roce 2003.

"Nové a nové zakázky přicházející ze  zahraničí pomohou domácí průmyslu udržet růst výroby na nadprůměrných  hodnotách okolo 7%," předvídá Horská.

Růst v prvním čtvrtletí je výrazný i přesto, že ji samotný měsíc březen trochu pokazil. Výroba v něm vzrostla v porovnání s únorem 2004 "jen" o 2,8 procent.

Nezaměstnanost by měla klesat

Ačkoliv v oblasti půmyslu pracuje o 18 tisíc lidí méně než loni, jejich úbytek se postupně klesá. "Odliv  zaměstnanců  v průmyslu bude zpomalovat, což by se mělo pozitivně odrazit i v celkové nezaměstnanosti v ekonomice. Míra nezaměstnanosti podle nás již dosáhla letos svého vrcholu a dlouhodobě bude klesat," uvedl pro Novinky analytik Volksbank Vladimír Pikora.  

Reklama

Výběr článků

Načítám