Hlavní obsah

Průmysl v lednu vzrostl o 7,2 procenta

PRAHA

Průmyslová výroba si na začátku roku 2005 udržela růst. V lednu meziročně vzrostla o 7,2 procenta. Analytici přitom počítali jen s růstem 6,4 procenta. Tradičně nejvíce se daří hutím a výrobě dopravních prostředků, nejméně textilu. V porovnání s loňskem také zaostal obor zpracování dřeva.

Foto: Miroslav Moravec

Jitka Osička

Článek

Tržby průmyslových podniků se zvýšily ještě více - o 9,4 procenta. Analytik České spořitelny David Navrátil si vyšší růst tržeb chválí, podle něj to znamená, že vyrobené zboží nekončí ve skladech ale opravdu se prodává.

"K růstu celkových tržeb z průmyslové činnosti přispěl vysoký růst v odvětvích jako je výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení (o 27,2 procenta), těžba ostatních nerostných surovin (o 25,8 procenta), výroba dopravních prostředků a zařízení (o 24,2 procenta)," uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Lidé zaměstnaní v průmyslu brali v průměru 17 033 korun, to je o 3,5 procenta více, než měli v průměru na výplatních páskách loni v lednu.

Méně nových zakázek

Nové zakázky v průmyslových podnicích ve vybraných odvětvích uzavřené v lednu 2005 dosáhly hodnoty 102,4 miliardy korun," informoval ČSÚ. Nejvyšší hodnotu mají smlouvy na výrobu radiových a televizních zařízení, dopravních prostředků a také kancelářských strojů.

"Mráčkem na nebi je silná koruna, která se ovšem prozatím na výsledcích neprojevuje. Vzhledem k několikaměsíčním zpožděním mezi silnou korunou a průmyslem to je ovšem logické. Koruna začala rychle posilovat až v závěru minulého roku, kdy již měli průmyslníci dohodnuty zakázky na několik měsíců dopředu. Již ale nyní vidíme, že růst nových zakázek dramaticky poklesl z 19,3 na 3,4 procenta," soudí Navrátil. Pokles je podle něj hlavně v oblasti kovových výrobků.

Reklama

Výběr článků

Načítám