Hlavní obsah

Průmysl v dubnu lehce potěšil, přidal půl procenta

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průmyslová výroba v dubnu v porovnání se stejným měsícem roku 2012 vzrostla o půl procenta. Po očistění o pracovní dny však o 3,4 procenta klesla. Objem průmyslové produkce se snížil i ve srovnání s březnem, konkrétně o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Přehoupnutí průmyslové produkce do meziročního plusu není žádným překvapením, a není to ani žádný důvod k jásotu,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta zatím nelze z dubnových čísel dělat závěry o zlepšení stavu v domácím průmyslu. „Průmyslová produkce zůstává i nadále v útlumu a po kalendářním očištění i nadále klesá,“ připomněl Novák s tím, že obrat k lepšímu nelze očekávat dříve než ve druhé polovině letošního roku. „Do té doby je mimo jiné nutno počítat s dalším propouštěním v průmyslových podnicích,“ dodal.

Analytiky potěšily nové zakázky, jejichž hodnota meziročně vzrostla o 5,8 procenta, a to především kvůli zahraniční poptávce a zájmu o nové automobily. Zahraniční zakázky stouply o 8,8 procenta a domácí o 0,5 procenta.

Do letních výsledků se asi promítnou povodně

„Automobilovému průmyslu se tak po horším startu do letošního roku přece jen svítá naděje na návrat do černých čísel,“ sdělil analytik Petr Dufek z ČSOB.

Dařilo se kovodělné výrobě, výrobě elektronických zařízení a výrobě strojů. Naopak meziroční pokles produkce pokračoval u elektřiny, plynu a tepla. I když se situace v průmyslu začíná stabilizovat, počty zaměstnanců nadále klesají, tentokrát meziročně o 1,3 procenta.

„Výhled pro průmysl zůstává lehce optimistický, a sice po slabém prvním pololetí bychom se díky zahraniční poptávce mohli navrátit k velmi mírnému růstu. Do výsledků za červen a červenec nejspíše promluví i povodně, avšak jejich vliv by neměl být z ročního pohledu dramatický,“ uvedl Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám