Hlavní obsah

Průmysl v Česku v květnu vzrostl o čtvrtinu, zakázek přibylo téměř o polovinu

– Praha

Průmyslová produkce v Česku v květnu meziročně vzrostla o 25,3 procenta. Objem nových zakázek se zvýšil téměř o polovinu. Loňský květen ale výrazně poznamenala epidemie koronaviru a s ní spojené odstávky a omezení. Ve srovnání s letošním dubnem průmysl klesl o 3,6 procenta. Výrobce začíná trápit nedostatek potřebných součástek. Ve středu to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Růst zaznamenala prakticky všechna odvětví zpracovatelského průmyslu,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová. Nejvíce si proti loňskému květnu polepšila výroba aut, která se zvýšila téměř o 60 procent.

O více než polovinu rostla produkce pryžových a plastových výrobků, téměř o třetinu byla vyšší výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Hodnota zakázek meziročně vzrostla o 46,5 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 49,9 procenta, tuzemské zakázky o 39,6 procenta.

„Zakázky tuzemským výrobcům tedy nechybějí, ale další růst průmyslu začíná limitovat nedostatek dílů a surovin. Průmyslová produkce mezi dubnem a květnem poklesla. Podstatně se na tom podílel automobilový průmysl, kde součástky chybějí nejvíce,” dodal ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Ekonomika roste. Výrobní haly praskají ve švech

Ekonomika

Analytici čekali meziměsíční pokles průmyslové výroby zhruba o procento.

„Potíže v subdodávkách budou přetrvávat i v dalších měsících a budou omezovat výkon průmyslu. Naopak směrem vzhůru jej bude táhnout rostoucí poptávka a zakázky,” uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka.

Nadále počítá s růstem průmyslu za celý letošní rok zhruba o devět procent. "Poslední vývoj ale spíše ukazuje, že by celoroční výsledek mohl být v lehce dvojciferných číslech," dodal Brožka.

Výrobci aut měli v květnu zakázky o téměř 80 procent vyšší než před rokem. Ještě výraznější to bylo v oboru slévárenství a hutního zpracování kovů, kde se zakázky zvýšily bezmála o 90 procent. Nové zakázky klesly pouze výrobcům počítačů a elektronických přístrojů, a to o 5,5 procenta.

Zaměstnanců v průmyslu v květnu proti loňsku ubylo o 1,4 procenta. Jejich průměrná mzda se zvýšila o 12 procent. „Růst průměrné mzdy byl ovlivněn nízkou srovnávací základnou a vyplácením mimořádných odměn,” uvedl ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám